Salonul de carte de la Paris si-a inchis portile. O sa "inchid" si eu acest topic ce i-a fost dedicat, cu cateva articole-concluzie despre aceasta manifestare si prezenta autorilor romani la Paris.
Matei Visniec ne ofera in "Observator Cultural" articolul
"Cartile-o alta imagine s Romaniei"
"De cîţi ani aştepta oare literatura română să aibă acest statut de invitat de onoare la Paris? Cel puţin de o sută de ani, aş spune… Literatura română, care a intrat tîrziu în arena culturală europeană, a privit mereu spre Occident şi mai ales spre Franţa cu un aer uşor complexat, aşteptînd mereu dinspre Paris sau Berlin acel brevet de recunoaştere a maturităţii de gîndire şi de creaţie."
http://www.observatorcultural.ro/Cartile-o-alta-imagine-a-Romaniei*articleID_28398-articles_details.html
Henri Gillet este un jurnalist francez din Nantes. De cand s-a pensionat (in 2000) a creat revista revista " Les nouvelles de Roumanie" si scrie nenumarate articole consacrate Romaniei. Are si un blog pe site-ul ziarului Adevarul.
Ultimul sau articol este dedicat Salonului de carte de la Paris si se intituleaza:
" La salonul de carte de la Paris Varujan Vosganian a fost mai tare ca Gigi Becali"
http://adevarul.ro/cultura/carti/la-salonul--carte-paris-varujan-vosganian-fost-mai-tare-gigi-becali-1_5151d38000f5182b8553a1fc/index.html
Un fragment din articol consacrat lui Norman Manea si absentei scriitorilor romani care au boicotat Salonul de carte:
"Acest autor contemporan român, cel mai citit în lume, a traversat Atlanticul pentru a se alătura celorlalţi scriitori la Paris. Şi era nevoie de asta, după o săpămână zbuciumată « vai şi amar ! » când « refuznicii de ultimă oră » au declanşat războiul hotărând să nu se prezinte la Salon. Pacea nu a revenit total, dar cel puţin s-a evitat o catastrofă « une Berezina » dăunătoare literaturii române.
Oricum această atitudine regretabilă nu a fost apreciată deloc de organizatorii şi de responsabilii culturali francezi care au oferit un loc de cinste literaturii române, au pregătit programe, plachete, afişe, comunicări în media etc. Din politeţe ei s-au abţinut să facă comentarii dezagreabile.
Astfel, s-a evitat ca pavilonul de onoare oferit României să se asemene cu « Waterloo morne plaine » evocat de Victor Hugo, adică un dezastru de război. Cu toate acestea, autorii prezenţi, trei sferturi din scritorii invitaţi au resimţit o stare de insatisfacţie, de jenă, şuşotind între ei şi mai ales întorcând spatele în mod ostentativ celui care e la originea scandalului « le grand chasseur de sorcières devant l’Eternel » în persoana lui Andrei Marga, devenit un adevărat inspector Javert în urmărirea intelectualilor independenţi."
PS Tocmai am citit un alt articol foarte bine documentat, dedicat Salonului de carte de la Paris:
"`Les lettres roumaines à l’honneur`, succes la Salonul de Carte de la Paris"
Revista 22, autor Vasile Damian
" Mirel Bran, corespondentul ziarului Le Monde la Bucureşti, îşi informa în urmă cu câteva zile cititorii că „mai mulţi intelectuali reprezentând spuma culturii româneşti au refuzat să participe la Salonul Cărţii,
eveniment mult aşteptat atât la Paris, cât şi la Bucureşti... Absenţa
acestora riscă să facă rău ţării invitate. Când politica şi cultura se
amestecă, amândouă au de pierdut“. După 4 zile şi jumătate de
prezenţă literară românească la Paris, suntem tentaţi să-i dăm mai
degrabă dreptate ambasadorului Franţei la Bucureşti. Comentând şi
regretând acest boicot, Philippe Gustin spunea într-un interviu la RFI: „Prin definiţie, absenţii greşesc“,
adăugând în treacăt că invitaţiile la Salon nu veneau din partea
României, ci din partea Franţei. Noi putem spune, fără a ne înşela prea
mult, că prezenţii au avut numai de câştigat venind la Salonul de Carte de la Paris."
25/03/2013
Le "Salon du Livre"-2013 se sera bientot fini!
S-a vorbit mult in presa de acest salon, de cei prezenti, de cei absenti. Remarc ca presa franceza nu a acordat prea multa importanta absentei celor 4 autori romani, in schimb au fost multe prezentari ale celor prezenti. O atitudine normala, daca ne gandim bine: cum spuneam si acum cateva zile, nu refuzi o asemenea invitatie cu cateva zile inainte.
Absenta cea mai remarcabila (si cea mai remarcata in presa romaneasca) a fost a lui Mircea Cartarescu; acest episod lasa un gust amar stiind ca autorul roman a fost prezent ieri la Bruxelles, la festivalul literar "Passa Port", unde ICR-ul este prezent printre organizatorii si sponsorii acestui eveniment! Deci ICR-ul este deranjant la Paris dar acceptat la Bruxelles! Ce poti sa mai intelegi......
Un fragment din declaratia lui Mircea Cartarescu facuta ieri la Bruxelles (care cred va fi prost primita de organizatorii Salonului de carte de la Paris):
"Mă bucur foarte tare că sunt aici cu dumneavoastră. Am fugit de la Paris ca să vin aici. Vă rog să mă credeţi că nu exagerez şi că pentru mine să fiu în acest moment la Bruxelles este mult mai important decât să fiu la Salonul cărţii de la Paris, dacă există o comparaţie.”, a spus acesta la începutul discursului susţinut în faţa cititorilor adunaţi la librăria Europa Nova.
Ulterior, Cărtărescu a precizat că a făcut declaraţia respectivă fără “nici un fel de parti-pris”, relatează Agerpress.
“Am spus-o numai pentru că acum doi ani am fost la Bruxelles pentru festivalul literar Passa Porta şi mi s-a părut un festival extraordinar. Mie nu îmi plac evenimentele ample şi foarte mediatizate, eu le prefer pe cele ceva mai mici dar foarte profesionalizate. De aceea am preferat, decât să merg cu 50 de scriitori români în Franţa, să vin aici, unde mă pot întâlni cu Cees Noteboom, cu o mulţime de alţi autori de prim rang”, a explicat scriitorul.
În ceea ce priveşte polemica apărută în jurul Salonului de Carte de la Paris şi
a protestului de joi, de la standul Romaniei, Mircea Cărtărescu a precizat că a „urmărit vag toată povestea.” "
Gandul 24/03/2013
In final, un articol din "L'Express" despre cativa autori romani prezenti la Paris:
"Les Lettres roumaines s'invitent au Salon du livre de Paris"
http://www.lexpress.fr/culture/livre/les-lettres-roumaines-s-invitent-au-salon-du-livre-de-paris_1231998.html
23/03/2013
E voila, c'est fait!
Salonul de carte de la Paris s-a deschis joi seara, cu vizita lui F. Hollande si cu un mic spectacol mioritic " Cu masca, fara masca":
http://www.digi24.ro/stire/S-a-deschis-Salonul-de-carte-de-la-Paris-Le-Figaro-nu-mentioneaza-prezenta-Romaniei_89653
Francezii nu au apreciat deloc, dar deloc, spectacolul respectiv, iar ambasadorul Frantei in Romania a reactionat astfel:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/ambasadorul-frantei-despre-tensiunile-la-salon-du-livre-nu-fac-publicitate-autorilor-absenti-296941.html#top_articol
"Ambasadorul Franţei, despre tensiunile la Salon du Livre: Nu fac publicitate autorilor absenţi"
"Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, consideră
că nu trebuie să se facă "publicitate" autorilor români care au decis să
nu participe la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Paris,
care au fost invitaţi ai Franţei, şi spune că are mai mult respect
pentru "interesul general", potrivit Mediafax.Într-un interviu acordat postului RFI, Philippe Gustin a comentat controversele stârnite de absenţa unor autori români invitaţi la Salon du Livre de la Paris (22 - 25 martie), subliniind că scriitorii care au decis să nu mai participe la acest eveniment au fost invitaţi ai Franţei.
"Eu sunt mai atent şi am mai mult respect pentru interesul general, pentru ca, printr-o luare de poziţie oarecare, să fac publicitate absenţilor. Prin definiţie, absenţii greşesc întotdeauna. Nu voi spune mai mult, eu unul mă bucur că marea majoritate a autorilor au acceptat. Reamintesc că invitaţia pentru aceşti autori a venit din partea Franţei. Deci cu atât mai rău pentru cei care au refuzat, iar eu nu vreau să le fac publicitate", a mai declarat Philippe Gustin, în emisiunea lui Luca Niculescu de la RFI.
Ambasadorul Franţei la Bucureşti a condamnat şi gestul "de frondă" al grupului de tineri români care, joi seară, la evenimentul de lansare a Salonului de Carte de la Paris, au protestat faţă de actuala conducere a Institutului Cultural Român - organizatorul standului românesc de la eveniment - şi care au fost evacuaţi de forţele de ordine din partea organizatorilor.
"E normal ca într-o democraţie să fie exprimate toate opiniile. Dar asta trebuie să se facă respectându-i pe ceilalţi şi mai ales respectându-i pe cei care reprezintă statul", a declarat Philippe Gustin, care a mai explicat şi că e normal să existe un nivel minim de securitate. "Dar să nu stricăm ceea ce trebuie să fie un eveniment minunat pentru România, pentru relaţiile dintre România şi Franţa şi pentru imaginea României în Franţa", a insistat el.
"În fiecare an există încercări de a folosi Salonul de Carte pentru scopuri politice", mai spune Philippe Gustin."
Si alte cateva articole despre prezenta romaneasca la "Salon du Livre" :
http://www.rue89.com/rue89-culture/2013/03/22/litterature-roumaine-10-trucs-pour-pouvoir-briller-au-salon-du-livre-240730
http://www.lepoint.fr/culture/coups-de-coeur/la-nouvelle-garde-des-lettres-roumaines-22-03-2013-1644332_792.php
Lectura placuta si daca cineva ajunge la Salon, poate ne impartaseste cateva impresii !
20/03/2013
Incredibil! Romania are statutul de "tara invitata de onoare" la aceasta editie a "Salon du Livre" Paris 2013, iar in tara scandalul legat de participarea unora si altora se amplifica pe zi ce trece! In loc sa se profite de aceasta oportunitate ( cine stie peste cati ani Romania va mai fi invitata de onoare la un asemenea targ international de carte !) cei din lumea literara si politica nu fac decat sa se certe si sa se acuze: de ce unul merge, de ce celalalt refuza si altul nu a fost invitat, cine i-a platit cui si cine a invitat pe cine? Bineinteles si aceste intrebari isi au rostul lor, dar peste 2 zile se deschide targul de carte, nu te apuci acum sa faci ordine in delegatia care va participa la acest eveniment! Si nici macar nu se pun aceste intrebari pentru ca i-ar pasa cuiva foarte mult de corectitudine (daca era cazul, s-ar fi discutat aceste probleme pana acum) ci este vorba pur si simplu de a se plati niste polite, mai mult politice decat literare. A ajuns pana si Roberta Anastase, o parvenita agramata si tupeista, sa-si dea cu parerea in presa despre povestea asta; in curand o sa-l auzim si pe Becali (daca nu cumva si-a si exprimat parerea!), eventual pe tzatza Mitza de la ICR suparata foc ca nu au luat-o si pe ea la Paris si l-au luat pe nea Ghitza!
Pe urma toti se mira in cor si sunt jigniti pana in varful degetelor ca romanii sunt considerati coada Europei, inclusiv in privinta comportamentului si bunului simt.
Inca o data, gasesc incredibil comportamentul de mahala vis-a-vis de acest eveniment literar foarte important. Mai ramane sa vedem niste imagini de la "Salon du Livre" cu cativa romani mancand seminte......
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/scandal-romanesc-la-paris-roberta-anastase-vina-lui-andrei-marga-este-ca-nu-demisioneaza-296633.html
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14453987-scandalul-romanesc-salonul-carte-paris-nici-premierul-ponta-nu-vrea-mai-mearga-rfi.htm
19/03/2013
"Salon du livre" 22-25 mars 2013
Lieu: Paris Expo Porte de Versailles
" La Roumanie se livre"
""Pour sa 33e édition, le Salon du livre met à l’honneur les lettres roumaines : les visiteurs du Salon viendront à la rencontre d’une délégation prestigieuse de 27 auteurs. L'occasion pour le public de mieux connaître une littérature qui ne pourra que l'étonner par sa créativité et sa diversité, et le toucher par la justesse de son ton et le mordant de son regard sur la société roumaine.
Parmi les 27 auteurs invités où se mêleront toutes les générations de la littéraire roumaine, et où tous les genres seront représentés – du roman à la bande dessinée en passant par la poésie, le théâtre et l'essai – les visiteurs du Salon pourront rencontrer par exemple un écrivain actuellement considéré comme un possible candidat au Prix Nobel de Littérature, mais aussi la détentrice du Prix du Courrier international 2010.
Seront également présents un auteur au rayonnement international considéré comme un des plus grands écrivains du xxe siècle et récompensé par le Prix Médicis étranger 2006, ou encore un sénateur roumain, ancien ministre de l'Économie et des Finances, sans oublier un prêtre éditeur vivant dans un monastère, un conducteur de bus, un homme de cinéma particulièrement remarqué au Festival de Cannes 2010, et bien d'autres encore... |
Découvrez ci-dessous la liste des auteurs invités au Salon du Livre :
› Mme Gabriela Adameşteanu Roman
› M. Radu Aldulescu Roman
› M. Savatie Baştovoi Roman
› M. Mircea Cărtărescu Roman
› M. Petru Cimpoeşu Roman
› Mme Florina Iliş Roman
› M. Dan Lungu Roman
› M. Norman Manea Roman
› M. Marius Daniel Popescu Roman
› M. Răzvan Rădulescu Roman
› Mme Adina Rosetti Roman
› M. Bogdan Suceava Roman
› M. Lucian Dan Teodorovici Roman
› M. Dumitru Tsepeneag Roman
› M. Eugen Uricaru Roman
› M. Varujan Vosganian Roman
› Mme Ana Blandiana Poésie
› Mme Doina Ioanid Poésie
› Mme Nicoleta Esinencu Théâtre
› Mme Alina Nelega Théâtre
› M. Matei Vişniec Théâtre et Roman
› M. Lucian Boia Essai
› M. Gabriel Liiceanu Essai
› M. Andrei Oişteanu Essai
› M. Andrei Pleşu Essai
› Mme Ileana Surducan Bande dessinée
› M. Tamba Bande dessinée
Si cateva cancan-uri mioritice ( nu se putea altfel, in anul in care Romania este tara invitata la acest salon international de carte):
› Mme Gabriela Adameşteanu Roman
› M. Radu Aldulescu Roman
› M. Savatie Baştovoi Roman
› M. Mircea Cărtărescu Roman
› M. Petru Cimpoeşu Roman
› Mme Florina Iliş Roman
› M. Dan Lungu Roman
› M. Norman Manea Roman
› M. Marius Daniel Popescu Roman
› M. Răzvan Rădulescu Roman
› Mme Adina Rosetti Roman
› M. Bogdan Suceava Roman
› M. Lucian Dan Teodorovici Roman
› M. Dumitru Tsepeneag Roman
› M. Eugen Uricaru Roman
› M. Varujan Vosganian Roman
› Mme Ana Blandiana Poésie
› Mme Doina Ioanid Poésie
› Mme Nicoleta Esinencu Théâtre
› Mme Alina Nelega Théâtre
› M. Matei Vişniec Théâtre et Roman
› M. Lucian Boia Essai
› M. Gabriel Liiceanu Essai
› M. Andrei Oişteanu Essai
› M. Andrei Pleşu Essai
› Mme Ileana Surducan Bande dessinée
› M. Tamba Bande dessinée
Si cateva cancan-uri mioritice ( nu se putea altfel, in anul in care Romania este tara invitata la acest salon international de carte):
Adevarul: "Andrei Plesu si Andrei Liiceanu critica, in termeni duri, programul lui Andrei Marga si nu participa la Salonul de carte de la Paris"
Plus o reactie de bun simt din partea Anei Blandiana:
Romania Libera: "Nu voi reprezenta la Salon du Livre nici Guvernul Romaniei, nici ICR, ci cartile mele"
@Edrina
Plus o reactie de bun simt din partea Anei Blandiana:
Romania Libera: "Nu voi reprezenta la Salon du Livre nici Guvernul Romaniei, nici ICR, ci cartile mele"
@Edrina
Si un alt articol despre participarea Romaniei la acest Salon international de carte:
RépondreSupprimer"Salon du livre 2013 : pleins feux sur la littérature roumaine"
http://www.culturopoing.com/Livres/Salon+du+livre+2013+pleins+feux+sur+la+litterature+roumaine+-5407
Un fragment:
"Rappelons au passage la belle place que certaines maisons d’édition françaises font et ont faite aux Lettres roumaines, notamment les Editions des Syrtes qui ont entre autre traduit et publié en début d’année Dinu Pillat (un auteur mort en 1975 dont le roman inédit en français « En attendant l’heure d’après » constitue un témoignage irremplaçable sur la Garde de fer), et ce mois-ci Varujan Vosganian (« Le livre des chuchotements », sur la mémoire de la communauté arménienne de Roumanie) ou Radu Aldulescu (pour son picaresque « Amant de la veuve »)."
"Des écrivains appartenant à la jeune génération comme des auteurs plus anciens seront présents sur ce salon. On soulignera, tout à trac, la présence d’Ana Blandiana, l’une des grandes voix de la poésie roumaine ; celle de Matei Vişniec, dramaturge, le plus souvent francophone de plume, auteur notamment de « La femme comme champ de bataille » et dont le premier roman, « Monsieur K. libéré » (écrit en roumain), est paru ce mois-ci aux Editions Non Lieu dans une traduction de Faustine vega ; celle de Mircea Cărtărescu, à qui l’on doit, à travers sa trilogie (« Orbitor », « L’aile gauche », « Le corps et l’aile droite »), une œuvre empreinte d’un puissant réalisme fantastique. On pourrait encore citer Norman Manea (l’écrivain roumain le plus traduit au monde) auteur notamment du très beau et très sombre roman « L’enveloppe noire » qui lui valut l’exil au milieu des années quatre-vingt, ou l’essayiste Andrei Oişteanu auteur d’un essai à paraître en avril sur les sources de l’antisémitisme dans la culture roumaine (« Les images du Juif. Clichés antisémites dans la culture roumaine », ed. Non Lieu). Ou bien encore la toute jeune Adina Rosetti qui nous immerge quant à elle dans les affres de la Roumanie libérale des années post-90….("Deadline", ed. Mercure de France, traduit par Fanny Chartres)."
Recunosc ca, din pacate, n-am reusit sa urmaresc toate stirile legate de acest salon de carte de la Paris din lipsa de timp. Am "zapat" putin pe site-uri, între un sandwich si doua facturi....
RépondreSupprimerPersonal gasesc regretabila neparticiparea lui Plesu&Co la acest eveniment. I-am citit articolul pe "Adevarul" http://adevarul.ro/news/politica/iarasi-iarasi-despre-imaginea-romaniei-1_514fff7e00f5182b854af262/index.html# dar nu m-a convins deloc. Mi-a adus aminte de Leanca lui Caragiale "onoarea mea nereperata"...
Aveam în sfarsit - o data'n viata - oportunitatea de a promova cultura româna, de a arata francezilor ca nu suntem doar un popor de pomanagii. Pacat ca marii oameni de cultura a României de azi n-au reusit sa treaca peste micile lor râcâieli politice. Si n-au demonstrat nimic cu atitudinea lor decât doar ca "maneaua" e prezenta si la nivelul lor intelectual ca sport national. Cum spunea N. Manea, "nu talentul le lipseste românilor ci caracterul".
Bun si articolul lui Henri Gillet din "Adevarul".
Macar ne mângaiem ci gandul ca literatura româna "ça mérite encore le détour"...
Eu am citit in fiecare zi cate un articol-doua despre Salonul de carte; mi s-a parut un eveniment si important si interesant si daca as fi putut, m-as fi dus la Paris o zi sa-l vizitez.
SupprimerTocmai am descoperit un alt articol interesant despre acest eveniment ( aparut in Revista 22) si l-am postat pe blog.
In ceea ce priveste absenta lui Plesu, Cartarescu & comp, parerile sunt impartite: unii spun ca au facut foarte bine, rezistenta, demnitate etc, ceilalti (inclusiv partea franceza) nu au apreciat deloc gestul. Ceea ce e greu de inteles este intarzierea cu care si-au anuntat absenta fata de organizatori si mai ales prezenta lui Cartarescu la Bruxelles, la un festival literar. Culmea ironiei: ICR-ul atat de hulit aparea printre sponsorii si organizatorii acestui festival iar M. Cartarescu nu avut altceva de declarat acolo decat ca " a lasat Parisul si a preferat sa fie prezent la Bruxelles si blablabla".