samedi 2 février 2013

Intrebarea saptamanii: De ce are Romania mai multe biserici decat scoli si spitale?

Pornind de la un articol aparut astazi in jurnalul "Romania Libera"

"PARADOX. Avem de două ori mai multe biserici decât şcoli şi spitale" 

propun o discutie pe aceasta tema. Cateva date: din articolul mai sus mentionat, aflam ca in 1989, in Romania existau aproximativ 28 000 de unitati
de invatamant, de la gradinite pana la universitati, in 2010 numarul acestora ajunge la 7.497.  Tot in aceasta perioada de 20 de ani, aflam ca s-au construit 4000 de biserici, iar in sistemul sanitar  numarul de paturi in spital a inregistrat o scadere  dramatica, de la 207.000 la  137.984.  Bineinteles, trebuie tinut cont si de scaderea populatiei ( in ciuda cifrelor prezentate la referendumul de asta vara, in mod sigur  populatia tarii a scazut cu cateva milioane de locuitori), de asemenea, nu trebuie uitate bisericile care au fost demolate in perioada comunista, dar realitatea este aceasta: in tara sunt mai multe biserici decat scoli si spitale! 
Si totusi, cei care  cunosc cat de cat realitatile din tara, nivelul in continua scadere al educatiei, nivelul slab al absolventilor de liceu care devin absolventi de facultate ( cu o usurinta fantastica!), cei ce  au avut de-a face cu sistemul medical romanesc ( cine nu a avut de-a face, de altfel!), nu numai  slab finantat dar si prost gestionat si aproape dezumanizat,  nu pot sa nu (se) intrebe: de ce are mai multa nevoie o societate sanatoasa? De 200 de  noi biserici aparute in fiecare an sau de scoli unde sa poata ajunge usor aproape orice copil, de absolventi bine pregatiti, de un sistem medical care sa respecte oamenii si nu de unul care parca iti face o favoare ca te accepta ca pacient?  In locul celor 200 de biserici, nu se puteau construi doar 50 si pe langa ele un orfelinat, o casa de batrani sau o cantina sociala?  De ce trebuie sa existe "Reteaua citostaticelor"  cand sunt bani pentru a construi o biserica la mai putin de doua zile?
Nu doresc sa neg sau sa diminuez  rolul religiei in viata oamenilor, fiecare este liber sa creada in ce si cine doreste. Dar cred ca ar trebui sa existe anumite prioritati mai ales intr-o societate ca cea romaneasca, societate care are atata nevoie de reconstructie. Numai ca aceasta reconstructie nu se face doar rugandu-te ci si actionand.
Si oamenii in toata aceasta poveste? De ce un om doneaza mai usor pentru constructia unei biserici decat pentru constructia unei scoli sau a unui spital, pentru salvarea unei vieti?


3 commentaires:

  1. Cu cat populatia tarii scade, cu atat ea devine mai credincioasa. Cel putin asa s-ar crede.
    Pe de alta parte,luand Constanta ca exemplu, unde sa isi trimita IPS Teodosie cadelnitatorii facuti la norma la produs?
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/scandalul-ips-teodosie-a-ajuns-pana-in-sua-169907.html
    Asta e doar unul dintre scandaluri, au mai fost si (multe) altele

    Un simplu zoom pe obiectivul Biserica Sfanta Treime din Parcul Casei de Cultura (deja impropriu spus parc) arata o biserica deja construita si la mai putin de 200 m una in constructie, mult mai mare.

    https://maps.google.com/maps?hl=ro&ie=UTF-8&q=biserici+constanta&fb=1&hq=biserici&hnear=0x40bae54a64345229:0x637be1cd3e654850,Constan%C8%9Ba,+Rom%C3%A2nia&ei=0Y0NUYKqO8bNhAep6IG4Aw&ved=0CMUBELYD&iwloc=cids:8853874704038356031

    Pai in ritmul asta o sa avem biserici de strada, biserici de bloc, etc.

    Pe de alta parte, spitalele de stat se inchid si apar tot mai multe clinici si spitale private care atrag o buna parte din personalul medical ramas in tara. Banii din bugetul sanatatii zboara pe aparatura scumpa care ramane incuiata prin depozite, pe externalizarea tuturor serviciilor (inclusiv analizele de baza),pe retete compensate fictive plus multe alte inginerii financiare.

    http://www.cugetliber.ro/externalizare

    http://www.rtv.net/scandalul-retetelor-false-ia-amploare-alti-12-medici-si-farmacisti-sunt-cercetati-de-procurori_48559.html

    Despre scoala ce sa mai vorbim? Paradoxul este ca desi nivelul general scade pe an ce trece, la varf suntem foarte bine reprezentati. Numai ca ilustrii conducatori au irosit banii in campanii mincinoase, si-au pierdut simtul initiativei in nebunia suspendarilor si nu sunt in stare sa scoata niste maruntis de tigari(pentru ce salarii si diurne au) ca sa premieze niste capete cu adevarat luminate.

    http://www.ziare.com/victor-ponta/premier/guvernul-ponta-nu-are-bani-si-pentru-olimpicii-la-matematica-1184394

    Cam asta e pretuirea valorilor in care marele patriot Jiji nu a pregetat o secunda sa isi dea demisia din functia de europarlamentar ca sa devina parlamentar loco.

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Ce mi se pare la fel de paradoxal este faptul ca oamenii se declara extrem de indispusi, nefericiti si mai ales indignati de situatia a tot ce tine de scoala si medical, dar doar in teorie. Chiar si la nivel de simpla curiozitate, se poate vedea ca articolul din Romania Libera a fost accesat de nici 800 de persoane (la ora la care scriu) si are doar 7 comentarii.

      Supprimer
  2. Fabrica de bani ! ...Ahurissant.
    http://www.filmedocumentare.com/averea-bisericii-ortodoxe-romane/
    :-)

    RépondreSupprimer