Cand ati scris ultima oara un text "de mana"? La aceasta intrebare, 40% dintre persoanele care au participat la acest sondaj (in Marea Britanie) au raspuns ca "nu au mai scris nimic de mana de mai bine de 6 luni".
E bine, e rau, e practic, e trist, e normal?
Ieri (sau alaltaieri?) aminteam acest articol aparut initial in "Le Point" si preluat de multe alte jurnale:
"Et si l'on cessait apprendre a ecrire?",
articol care informa, printre altele, de decizia a 45 de state americane, unde scrisul de mana nu va mai fi obligatoriu, incepand cu anul scolar viitor. In locul caligrafiei se va studia " Word"-ul.
Sondandu-mi existenta cotidiana imi dau seama ca inca sunt dependenta de scrisul de mana, si nu numai pentru inevitabila "lista de cumparaturi" (ce e drept "une fois sur deux" ,dupa ce o scriu cu multa grija si si mai multe investigatii, o uit acasa.....).
In orice caz, zilele acestea am 5 carti postale de scris si chiar daca as putea sa le completez cu litere de tipar, eventual cu un desen gen "un soare si :-), plus o pereche de schiuri", prefer demodatul scris de mana....
Si voi, cand ati scris ultima oara un text de mana?
Hotnews
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14301242-mai-are-rost-iti-inveti-copilul-scrie-mana-45-state-din-america-scrisul-mana-deveni-anul-viitor-materie-optionala-scoli.htm
@Edrina
Adevarul e ca americanii sunt o super referinta în materie de cultura! Ca dealtfel în toate celelalte domenii...
RépondreSupprimerPersonal cred ca o sa se îngroase mai mult rândul analfabetilor care si asa e destul de mare de când cu internetul & co.
Câti copii (sau adulti) mai vezi azi rasfoind o carte sau un dictionar? Pai la ce trebuie, bagi cu goagle si ai rezolvat cazul...
De scris, nici nu mai spun, toti scriu în sistem "sms" de parca ai impresia tu esti ala complet "abruti" ca nu-i întelegi!
In fine, recunosc ca din punctul asta de vedere sunt de moda veche. O "tableta" nu poate înlocui fosnetul unei pagini întoarse, nici o masina scrisul de mâna.
Si da, scriu în fiecare zi (mesaje de dragoste, etc, hi, hi)
Aseara, am primit din tara de la fata mea cea mica o carte postala , pe care era scris stangaci - inceput cu majuscule primele trei cuvinte , apoi scris de mana ( are o scuza )- " Din partea copiilor tai , iti uram sanatate, bucurii si tot ce iti doresti . Te iubim " .
RépondreSupprimerNici cand a murit mama nu am plans ca aseara .
Si nu de dor, pentru ca in fiecare zi la 12 ( ora USA ) ne vedem pe Skype.
De emotia de a mangaia cartonul si de a pipai scrisul.
" Verba volant scripta manent "
p.s. ...ma intreb acum , in lumina dictonului, oare de aceea s-a inventat Certificatul de Casatorie ? Cred ca e o alta discutie , un fel de " vorbele nu se cos la dosar"...hi hi hi
Mai devreme ziceam ceva de scris cu majuscule, dar uitasem de "Dragon Naturally Speaking" sau "ViaVoice Edition Machin....(logiciels d'ecriture vocale) si alte minuni de acelasi tip.
RépondreSupprimerAsa ca, in curand, se va scoate si gramatica din programa, urmata de matematica (ca doar ordinatorul se descurca mai bine ca noi), istoria la fel( cum zicea Elise, google stie totul, geografia o invatam cu Google Maps si tot asa......pana cand perlele la Bac nu vor mai fi perle ci raspunsuri normale.
"Le successeur de Lenine fut Stallone".
"Il y a en effet, au Etats-Unis un tourisme culturel avec par exemple Las Vegas."
'Dans le monde, il n'y a que la France qui n'est pas un pays etranger"
"Le Japon n'existait pas avant Hiroshima"
"Moliere etait medecin malgre lui".
"Le passe simple est un passe compse du present, du futur et de l'imparfait".
"La bretagne est un pays d'elevage bovins, oursins..."
"A la lecture de Freud, chacun peut reconnaitre Sally Bido."
"Pour faire une division, il faut multiplier en soustraction
"Un triangle est un appareil qui sert faire le triage des angles".