dimanche 15 septembre 2013

Revista Presei

15/09/2013

Despre festivalul "George Enescu"

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-15579124-festivalul-george-enescu-cine-face-tara-lui-enescu-chiar-noi.htm


Despre altfel de muzica (o frumoasa poveste  12+1, 12 tigani lautari din satul "Zece prajini, Iasi" si un tanar inginer de sunet german):

http://adevarul.ro/entertainment/muzica/video-uimitoarea-poveste-fanfarei-ciocarlia-Tiganii-cucerit-lumea-1_5231d472c7b855ff56763d30/index.html

PS A nu se confunda "Fanfara Ciocarlia" cu " Ansamblul Ciocarlia".



Din nou despre Festivalul Enescu:

http://www.observatorcultural.ro/LOJA-MELOMANULUI.-Magia-exista*articleID_29159-articles_details.html


Si ceva din "Academia Catavencu"

http://www.academiacatavencu.info/actualitate/primarul-piedone-ar-putea-lansa-concursul-miss-maidaneza.html

Lectura placuta!
@Edrina

37 commentaires:

  1. Mie mi-a placut articolul asta - trebuie sa recunoastem ca, pe undeva, sunt niste adevaruri incontestabile...

    "Si totusi, cât muncesc francezii?" Mihaela Codreanu, Adevarul

    "Deranjaţi de declaraţiile unui patron american - francezii primesc salarii mari, dar muncesc doar 3 ore pe zi - francezii scot statisticile. Numai că nici cifrele nu-i ajută întotdeauna. Studiile comparative arată că angajaţii din Hexagon sunt printre ultimii la numărul de ore lucrate şi pe primele locuri când vine vorba de salarii."...

    http://adevarul.ro/international/europa/Si-muncesc-franceziiz-1_51277eac00f5182b858efbac/index.html#

    RépondreSupprimer
  2. "O Românie, leac pentru stenahorie" Cristian Tudor Popescu

    "Două lucruri a făcut T. Băsescu astăzi: a exclamat Yes!!! (nu ştiu dacă a şi smucit braţul bielă-manivelă cu pumnul strâns) la auzul veştii că CCR a respins privilegiile parlamentarilor şi a anunţat că din 2014 se întoarce în politică. Rădăcina acestor două declaraţii e comună.

    Pentru T. Băsescu, politica e meciul său personal, care-i pompează adrenalină şi îl ţine în formă. De aici Yes!-ul de stadion, ca şi cum Curtea Constituţională ar fi Steaua când o bagă-n aţe.

    Bineînţeles că hotărârea CCR e corectă. Şi subsemnatul am susţinut cât de tare am putut că nu trebuie să existe nicio favorizare a parlamentarului în faţa legii, dar nu simt nicidecum nevoia să strig yes! , întrucât e vorba de înfruntarea dură şi îngrijorătoare a două instituţii fundamentale ale statului, Parlamentul şi CCR, nu de un rever lung de linie pe care l-aş fi reuşit eu la minge de meci.

    Preşedintele Masăverde n-a spus că vrea să revină în politică pentru, de pildă, a împiedica vinderea României la ruşi de către USL. Sau pentru că vrea s-o bage în Schengen, dacă n-o intra până atunci. Sau, măcar, că vrea să salveze PDL, drept pentru care, cine are de auzit să audă şi s-o lase pe Elena Udrea să-i ţină partidul cald până în 2014.

    Nu, omul a zis cinstit (T. Băsescu e cinstit de fiecare dată când minte) că se plictiseşte fără politică, n-are ce face ca pensionar, îl apucă stenahoria.

    Aşa că România va fi din 2014, pentru fostul preşedinte Masăverde, ce-a fost şi până acum: o masă verde, de poker la cacealma.

    Rămâne de văzut dacă atunci îi va plăti cineva cu sec."

    http://www.gandul.info/puterea-gandului/o-romanie-leac-pentru-stenahorie-10609904


    ps: Ca si cum am fi crezut macar un minut ca nenea asta astepta pensia sa-si plimbe nepotii...

    RépondreSupprimer
  3. LA MULTI ANI Doamnelor!

    "MESERIA DE FEMEIE"

    Autor: Ştefan Mitroi 07 Mar 2013 - 14:03 JURNALUL NATIONAL

    "Este cea mai importantă meserie din lume. Fără ea n-ar exista viaţa. N-ar exista niciunul dintre noi. Dumnezeu ne-a creat, dar ne-a dat viaţă o femeie. Deşi nu este recunoscută oficial ca religie, dragostea este religia al cărei dumnezeu este ea. Fiecare bărbat, indiferent de vârstă şi religie, poartă biserica unde-i poate săruta icoana şi slăvi numele, în propriul piept. E chiar inima sa. Numai că unii trec rar sau nu trec deloc pe aici. Poate că ăsta şi este răul cel mai mare al lumii acesteia: se poate trăi în ea fără dragoste! A uita de icoana mamei, a nu-ţi păsa de îngrijorările celei care îţi este soţie sau fiică asta înseamnă, a trăi fără dragoste. Mai bine zis, fără a înapoia măcar un strop din dragostea care ţi s-a dat şi ţi se dă. În asta şi constă meseria de femeie, oferă dragoste, cu carul, inclusiv cu cel mare, de pe cer. Arătaţi-mi viaţa unui singur bărbat în care să nu fi intrat mai devreme sau mai târziu cel puţin un car vârfuit cu dragoste!

    Fără meseria de femeie n-ar exista frumuseţe, iar fără frumuseţe n-ar mai avea nici cine, nici ce să salveze această lume! Am văzut recent într-o ţară în care există foarte multă lumină că lumina nu se întâlneşte aproape niciodată cu chipul femeilor. Acestea erau înveşmântate de la călcâie până la sprâncene în negru, iar de la vârful picioarelor până la gene, tot în negru. Oare de ce nu în culoarea cerului, albastru? Sau în verde, culoarea copacilor care aproape că nu existau acolo. Sau în galben, culoarea lunii, ce răsărea numai pe jumătate în locurile acelea. Sau în roşu, culoarea sângelui despre care se spune că este şi a dragostei. Există fără îndoială şi sânge şi dragoste în ţara respectivă. Uneori chiar prea mult sânge, îl poţi vedea şiroind pe străzi, spre deosebire de dragoste şi frumuseţe care par să fugă de lumină. Nu-mi propun să judec această fugă, sunt regulile unei lumi pe care o accept, deşi nu reuşesc s-o înţeleg.

    Dezavantajul lumii în care lumina se poate întâlni fără nicio oprelişte cu chipul femeilor, e că poţi citi în ochii acestora tristeţea care trădează lipsa dragostei. Femeile sunt frumoase şi atunci când sunt triste. Tristeţea femeilor urâţeşte însă lumea! Dacă se pierde frumuseţea lumii, există riscul să se piardă însăşi meseria de femeie. Ar fi începutul unei lungi singurătăţi a bărbaţilor.Ei pot trăi fără dragoste, fără dragostea pe care o au de oferit, dar nu şi fără cea pe care s-au obişnuit s-o primească! Dac-am şti ce uşor se poate scăpa de un asemenea risc! Suntem atât de aproape de inima noastră! Numai să vrem să intrăm şi să îngenunchem pentru o clipă în faţa icoanei ce se află aici. Ca să se afle, ea trebuie mai întâi pusă, altminteri intrăm degeaba! "

    http://jurnalul.ro/editorial/meseria-de-femeie-638562.html

    ps: As fi vrut sa pun articolul în prima pagina dar n-am avut înca timp sa aflu cum merge treaba...daca un suflet milostiv o face ramân datoare cu o bere!


















    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. C'est fait!
      Am pus articolul semnalat de tine in "Pele mele"!
      PS O cupa de sampanie in locul berii, e posibil?
      :-)

      Supprimer
  4. Multam', Edrina!
    Am sampania la rece dar trebuie sa vii în Sud! hi, hi!

    RépondreSupprimer
  5. Le Nouvel Observateur 01/02/2013:

    "Le mal logement en cinq ciffres"

    Romania Libera 01/02/2013

    "OPERAŢIE ESTETICĂ.

    Aleşii neamului şi-au îngrăşat biografiile cu distincţii şi premii exagerate

    Ce şi-au trecut aleşii în CV-uri. Liviu Dragnea a câştigat un OSCAR şi este unul din urmaşii descoperitorului Floridei"

    L'Express: "Qu'est-ce que le " crowdfunding solidaire"?"

    Dilema Veche: "Inflatie de raspunsuri"

    Le Monde: "Mariage gay: les premiers derapages du debat parlamentaire"

    An open invitation to all Romanians and Bulgarians: Please come to the U.K!

    Adevarul "Interviu Stelian Tanase: Romania este pe mana unor farsori si impostori:


    Le Monde: Une famille chassee du Musee d'Orsay pour cause de mauvaises odeurs"

    RépondreSupprimer
  6. Dupa o scurta privire in zare si prin ziare, cateva sugestii de lectura:

    Observator Cultural (nr 660 din 8 februarie 2013)


    " Un ,,Homo Sovieticus ": Vladimir Tismaneanu

    de R. C. Cristea

    Fragmente din articol despre scrierile "de demult" ale "marelui anticomunist" de astazi, autor al raportului "Condamnarea comunismului", pe numele lui V. Tismaneanu:

    """În Micul dicționar social-politic pentru tineret (prescurtat – MD), Editura Politică, 1981, V.T. ridică în slăvi socialismul științific (pp. 396-397):

    „Călăuzindu-se neabătut după știința marxistă, P.C.R. aplică principiile generale ale s.ș. [socialismului științific – n.m.] în deplină concordanță cu particularitățile specifice și condițiile concrete ale țării noastre. Politica P.C.R. reprezintă aplicarea creatoare a s.ș. în România. După cum prevede Programul PCR: «Baza ideologică a partidului este materialismul dialectic și istoric, socialismul științific, teoria marxist-leninistă care pornește de la practică și de la adevărurile universal valabile și constituie o călăuză vie în acțiune, în lupta pentru transformarea revoluționară a societății»“."""

    ""Definind spiritul revoluționar, V.T. face o cucernică reverență în fața „sublinierilor“ tovarășului Nicolae Ceaușescu (în Convingeri comuniste, nr. 1, 1974, p. 10):

    „Spiritul revoluționar presupune curajul de a gîndi realitatea în toată complexitatea ei, pentru că, așa cum sublinia tovarășul Nicolae Ceaușescu: «A fi cu adevărat marxist-leninist înseamnă a fi un explorator îndrăzneț și experimentat al drumului nou pe care îl deschide [sic!] omenirii socialismul și comunismul, un cutezător vizionar al zilei de mîine, pornind de la realitățile și cerințele arzătoare ale zilei de azi, precum și de la concluziile generalizate pe plan teoretic, ale experienței de ieri și de azi»“. """"

    """Iată, prin comparație, „adevărul“ lui V.T. despre infernul prin care a trecut țărănimea (în MD, p. 433):

    „Revoluția socialistă schimbă radical situația ț. [țărănimii – n.m.], o eliberează de exploatare și îi creează condiții tot mai civilizate de existență. PCR a promovat o politică agrară flexibilă, creatoare, desfășurînd o largă activitate politică pentru a convinge ț. să treacă pe drumul cooperativizării agriculturii și întemeierii marii proprietăți agricole socialiste“. """"

    RépondreSupprimer
  7. 16.02.2012

    Agitatie mare zilele astea. Telegrafic, amintim cateva "capete de afis".

    Cad meteoriti in Rusia.

    Coreea de Nord isi vede mai departe de testele nucleare fara nici un fel de jena.

    Calul e in continuare un bun prieten al omului, dar numai cand e viu. Mort si transat zgaltaie piata comunitara.

    Si, ca de obicei, hotul striga cel mai tare.

    Intr-o perioada dominata de scenarii apocaliptice, decernarea premiilor concursului de fotografie jurnalistica unor opere marcate de violenta si saracie este oarecum logica. Fotografia anului 2012 este cel mai bun exemplu.

    Poate ca singura veste pentru o lume din ce in ce mai bolnava este ieftinirea medicamentelor.

    In continuare, un articol din Business Magazin semnat Dorin Oancea:

    "O ceată de găinari fură tablouri de „Matiz" şi „Goghen" şi descoperă că milioanele de dolari sunt mult mai departe şi mai greu de câştigat decât au văzut ei prin filmele americane. Asta pentru că în artă chiar şi hoţia, de la un nivel în sus, cere ştaif. Dacă ai rezultate slabe la bacalaureat, atunci iei un fes vechi pe ochi şi un pistol cu apă şi pe urmă sperii vreo fetişcană printr-o casă de schimb valutar din mahala, iar tabolurile la care poţi râvni sunt cele cu ţigănci cu sânul gol."

    Despre nobleţea hoţiei

    Lectura placuta!

    RépondreSupprimer
  8. Doar ca fapt divers - oare când se vor înceta animozitatile între etnii?

    "Cat mai valoreaza patriotismul intr-o tara in care in 23 de ani au fost mai mediatizati tradatorii de neam decat cei care iubesc Romania? Cat mai valoreaza patriotismul intr-un continent fara granite? De ce nu este mereu iubirea mai puternica decat ura? Cum poti supravietui cu inima usoara printre oameni care iti spun ca esti indezirabil? Pana cand vom mai construi fortarete in loc sa infiintam "poduri de flori" si locuri de munca?

    Cata autoritate are statul roman in Covasna si Harghita, ce invata copiii la scoala despre Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza sau Regele Ferdinand Intregitorul si cine nu le permite romanilor si maghiarilor sa-si lase stramosii sa doarma?"

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/mitinguri-de-sustinere-a-elevei-cu-bentita-tricolora-din-covasna-zeci-de-persoane-in-costume-nationale-s-au-adunat-in-fata-liceului-korosi-csoma-sandor-296878.html


    RépondreSupprimer
  9. 07/03/2013

    Cateva articole care mi s-au parut interesante:

    Atentie parizieni!

    Le Monde "Comment Paris se prépare à la crue du siècle?"

    Pour les actuels et futures stagiaires:

    Le Nouvel Observateur "Le gouvernement veut mettre fin aux abus des stagiaires"

    Ai, ai, ai! Le chômage encore et encore!

    L'Express "Le chômage en France franchit le seuil des 10%, un plus haut depuis 1999"

    Si cateva "vesti" din tara ( genul, tara arde dupa Schengen si baba se piaptana....intr-un picior):

    Pentru nostalgici:

    Dilema Veche "Varsta de aur sau de tinichea"- Vremea studentiei

    Pentru studiosi:

    Dilema Veche "Tribulatiile unui doctorand"-prezentul discontinuu

    Pentru curiosi:

    Hotnews "9 instrumente medicale care mai exista numai in muzee"

    Si un supliment de lectura, la recomandarea Elisei:

    Adevarul "Sa nu te intorci in tara, draga prietene!"

    RépondreSupprimer
  10. 10/03/2013

    Lecture du dimanche:

    "La Recherche" "Qui était LUCA ?"

    "LUCA est l’acronyme anglais de « Last Universal Common Ancestor », « dernier ancêtre commun universel ». Cette dénomination a été proposée en 1996 lors d’un congrès organisé à la Fondation des Treilles (dans le Var) par le biologiste Patrick Forterre, alors chercheur à l’université Paris-Sud. Elle désigne l’ancêtre commun à tous les êtres vivants actuels, aussi connu sous d’autres noms tels que cénancêtre par exemple."

    "LePoint: 10 mars 1913. Camille Claudel est jetée à

    l'asile à la demande de sa mère et de son frère Paul"

    Si doua invitatii la lectura (de) pe plaiurile mioritice:

    "Adevarul: Statuile lui Barbu Delavrancea, Ciprian Porumbescu si Nicolae Gane au fost furate din Parcul Copou"

    "Dilema Veche: D'ale studentiei in comunism"

    09/03/2013

    O serie de interviuri cu Neagu Djuvara aparute in Romania Libera:

    "Istoricul Neagu Djuvara (95 ani), pe lângă erudiţia, harul la vorbă şi scris şi “carul plin de zile” pe care încă-l trage cu putere, ascunde o poveste de viaţă incredibilă. În interviul pe care l-a acordat RL, vedem cum acest om fascinant, în ciuda zecilor de ani risipiţi cu “studiul”, a trăit mai mult decât cei mai mulţi dintre noi. Citindu-i povestea ne simţim frustraţi că nu am stors şi ultima picătură din clipele vieţii noastre, dar şi încurajaţi să ne trăim viaţa prin toţi porii fiinţei noastre şi să învăţăm din eşecurile sale."

    "Despre dragoste si masini cu Neagu Djuvara"

    "Despre cum se vede Parisul prin ochii sai"

    RépondreSupprimer
  11. 13/03/2013

    Din nou despre scoala, reforme, pareri la dreapta si la stanga, la centru si pe langa:

    "La gauche et l'education" par Jean Robelin

    Jean Robelin, ancien élève de l'Ecole Normale Supérieure, Professeur émérite en philosophie Université de Nice. On ne peut nier les bonnes intentions de la gauche à l'égard de l'éducation nationale, ni son engagement financier, même dans des conjonctures difficiles. Mais ces bonnes intentions, l'effort même consenti, ont souvent été contre productifs."

    Le Point : "Ecole: La droite à l'offensive contre le projet Peillon"

    "La droite est partie mardi à l'assaut à l'Assemblée contre le projet de loi pour la refondation de l'école, qu'elle estime "idéologique" et "bavard", face à des socialistes satisfaits d'une "rupture" de politique, toutefois jugée insuffisante par le Front de gauche. Cette offensive contre le texte du ministre de l'Éducation nationale Vincent Peillon, déjà vive lors de la séance des questions au gouvernement, s'est concentrée dans la soirée sur son article 1er. Celui-ci approuve un rapport annexé définissant "la programmation des moyens et les orientations" de l'Éducation nationale, dont au premier chef la création de 60 000 postes sur cinq ans promise par François Hollande durant la campagne présidentielle."

    Si ceva despre scoala romaneasca:

    Gandul: "Romania invata haotic si munceste prost: 80% dintre absolventi profeseaza in alte domenii decat cele in care s-au pregatit"

    12/03/2013

    Inca nu a aparut fumul alb la Vatican, nici nu ma pot " lauda" cu vreo intemperie prin zona ( nu a nins, nici macar nu a plouat....) asa ca niscaiva "amintiri" din studentie pot constitui o lectura agreabila de seara.

    Revista "Dilema Veche" continua seria de articole despre studentie. Astazi:

    "We Did'n Start the Fire"

    RépondreSupprimer
  12. 14/03/2013

    La Recherche: "Tous victimes de l'illusion de la fin de l'histoire"

    "Nous prenons parfois des décisions que nous regrettons des années plus tard. Se faire tatouer, par exemple. Comment expliquer ces erreurs de jugement ? Aurions-nous des difficultés à imaginer la personne que nous serons demain ? Oui, selon des psychologues américains et belges. Leur étude montre que nous sous-estimons les changements à venir dans notre personnalité, nos valeurs et nos goûts. Nous considérons que notre personnalité actuelle correspond à celle que nous aurons à vie, un phénomène que les auteurs appellent l'« illusion de la fin de l'histoire »."

    Romania Libera: "Iniţiativă. Un cuplu din Bucureşti a găsit o soluţie pentru copiii dintr-o comună ilfoveană rămaşi fără şcoală în propria localitate"

    " Au renunţat la Bucureşti şi s-au stabilit într-un sat din judeţul Ilfov, la Piscu. Doi intelectuali – Adriana, doctor în Istoria Artei şi Virgil Scripcariu, sculptor. Cei doi s-au reinventat în această localitate şi au pornit pe o cale cu totul specială."

    Le Point: "Bergoglio, les pauvres et la dictature"

    " L'Argentin Jorge Mario Bergoglio, archevêque de Buenos Aires depuis 1998, a été officiellement désigné pape mercredi soir. Premier jésuite à devenir pape, premier pape non européen, ascète simple et proche du peuple, François - s'il s'inscrit dans une mouvance à contre-courant de l'"Église de la libération" -, incarnera sans doute un nouveau style de communication avec les fidèles."

    RépondreSupprimer
  13. 17/03/2013

    Le Point "17 mars 1891 Naufrage de l'Utopia"

    "Le 17 mars 1891, le commandant du paquebot Utopia, John McKeague, jette son navire sur un cuirassé à l'ancre dans le port de Gibraltar. Bilan : 562 passagers et marins noyés."

    Le Monde Sciences: " Qui a peur de l'open access?"

    "En juillet 2012, la Commission européenne a émis une recommandation relative à la publication en accès ouvert (c'est-à-dire gratuit pour le lecteur) des résultats de la recherche scientifique financée sur fonds publics (Lire Le Monde 28 février 2013). La Commission considère en effet qu'une telle démarche est nécessaire pour renforcer la visibilité de la recherche européenne à l'horizon 2020, en levant progressivement les obstacles qui se dressent entre le lecteur et l'article scientifique, après un éventuel embargo de six à douze mois...."

    Observator Cultural: "O tanara generatie de politicieni"

    "De la căderea lui Ceauşescu încoace, una dintre ideile care au circulat drept monedă curentă în opinia publică autohtonă a fost cea a „schimbării mentalităţilor“, pusă în relaţie cu mult dorita democratizare, cu un trai mai bun ş.a.m.d. În strînsă legătură cu această „schimbare a mentalităţilor“ se afla şi ideea primenirii clasei politice şi a ajungerii în funcţii de decizie a „tinerei generaţii“. Teza implicită şi explicită din spatele acestei idei: cînd „tinerii“ vor fi luat locul celor „bătrîni“, lucrurile vor începe să se schimbe în bine în România."

    RépondreSupprimer
  14. 19/03/2013

    Fac si eu o încercare, sa vad daca se posteaza treaba:

    Alina Mungiu-Pippidi: „Băsescu e un om de o mare onestitate intelectuală. Mi-a spus de la prima întâlnire că nu citeşte nimic“

    http://adevarul.ro/news/societate/alina-mungiu-pippidi-basescu-e-om-mare-onestitate-intelectuala-mi-a-zis-inceput-nu-citeste-nimic-1_51474c7300f5182b85241ff2/index.html

    Personal, mi se pare ca e un punct de vedere destul de realist asupra României de azi. Merita citit (desi, când am vazut "Basescu" si "onestitate" parca nu ma tragea inima sa continui lectura!)

    zi buna!

    Elise

    RépondreSupprimer
  15. 24/03/2013

    Dupa alegerile zbuciumate din PD-L, cu urlete, scremete, acuzatii si divort ( Basescu isi ia jucariile si spune adio partidului care l-a votat pe Blaga si nu pe Udrea) cateva reactii:

    Cel mai simpatic articol pe acest subiect mi s-a parut a fi cel din

    Academia Catavencu : "Adio-ti pica frunza"

    http://www.academiacatavencu.info/opinii/adio-ti-pica-frunza.html

    20/03/2013

    Urmarea interviului cu Alina Mungiu-Pippidi

    Adevarul: "AMP Lui Nastase ce i-a folosit ca l-a citit pe Montesquieu daca i-a lasat pe aia sa-i puna gresie prin casa?"

    http://adevarul.ro/news/societate/alina-mungiu-pippidi-lui-nastase-i-a-folosit-l-a-citit-pemontesquieu-i-a-lasat-sa-i-puna-gresie-casar-1_5148b0d800f5182b852b4f16/index.html

    @Edrina

    RépondreSupprimer
  16. 25/03/2013

    "Puterea si umbra ei"

    Dan Tapalaga-Hotnews

    http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-14490117-umbra-puterii.htm

    Un articol incisiv si extrem de critic la adresa lui Basescu. Un fragment:

    " Insa fixatia stranie pentru o mediocritate agresiva l-a orbit, surzit si sucit mintile. Ce surpriza placuta sa-i mai faca dupa ce i-a pus pe tava ministere importante si un buget pe masura lor? Ce jucarie noua sa-i mai ofere dupa ce a facut praf o filiala mare de partid? Ce mai doreste sufletelul ei, ros de ambitia de a urca tot mai sus dar macinat de frustrarea ca n-a ajuns inca pe cel mai inalt varf?

    Ce mai pofteste azi de la viata, cand n-ar fi multe de oferit din desertul opozitiei? De fapt, mai nimic. Foarte simplu. Vrea toata puterea stoarsa inclusiv din acest nimic. Se vede abia la inceput, dar se viseaza mare peste un partid tot mai mititel. Se declara gata sa conduca guverne sau, de ce nu, o tara.

    Aceasta se cheama mania grandorii, obsesia puterii impinsa pana la delir, avem de-a face cu o trista inadecvare la realitate, cu ambitia de a sari peste propria umbra."

    RépondreSupprimer
  17. 27/03/2013

    ,, "42", l'étrange école d'informatique de Xavier Niel''

    Le Monde

    http://www.lemonde.fr/education/article/2013/03/26/42-l-etrange-ecole-d-informatique-de-xavier-niel_3148142_1473685.html

    O scoala de informatica atipica, imaginata si pusa in practica de fondatorul grupului Iliad-Free.

    Sa ne amintim totusi si gestul aceluiasi Xavier Niel:
    "Free : Xavier Niel débouté de son action contre un professeur d'économie"
    http://www.lesechos.fr/entreprises-secteurs/tech-medias/actu/0202618526337-free-xavier-niel-deboute-de-son-action-contre-un-professeur-d-economie-543987.php

    @Edrina

    RépondreSupprimer
  18. 29/03/2013

    "O fabula a lui Fontaine azi: ,,Totul e bun in porcul roman!" "

    Henri Gillet- Adevarul

    http://adevarul.ro/international/europa/o--fabula-fontaine-azi-totul-e-bun-porcul-roman-1_51544eb100f5182b855d40e0/index.html
    "Medici pusi sub acuzare pentru decontari de analize medicale in valoare de peste 500 de mii de euro"
    Hotnews

    http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-14514475-medici-pusi-sub-acuzare-pentru-decontari-analize-medicale-valoare-peste-500-mii-euro.htm

    @Edrina

    28/03/2013

    " Principele roman Vladimir Ghica va fi beatificat de Papa Francisc"

    Hotnews

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14511012-principele-roman-vladimir-ghica-beatificat-papa-francisc.htm

    " Papa Francisc a semnat miercuri un decret prin care il declara martir pe principele roman Vladimir Ghica, urmand ca in curand acesta sa fie beatificat. Vladimir Ghika, preot romano-catolic, a fost arestat de comunisti in 1952 si condamnat la 3 ani de inchisoare. Avea 80 de ani. Slabit, infometat si suferind, a incetat din viata in inchisoarea din Jilava doi ani mai tarziu, la 16 mai 1954."

    @Edrina

    RépondreSupprimer
  19. 10/04/2013

    Dilema Veche: rubrica " fara doar si coate"

    "Acest vesel teritoriu alumilintei" autor Catalin Stefanescu

    http://dilemaveche.ro/sectiune/ieri-vedere-azi/articol/acest-vesel-teritoriu-al-umilintei

    Un fragment din articol, care poate va va incita la lectura integrala a acestuia.

    "Deşi criza dă cu săpăliga în carne vie, aici încă mai există resurse nebănuite pentru chiot şi veselie. Dovadă sînt aceste sărbători ale localităţilor, puzderia dezvelirilor de busturi, monumente şi grupuri statuare, aniversări ale vetrelor străbune, sfinţiri de lifturi şi aniversări ale scărilor de bloc. Asta cu sfinţirea de lift e pe bune. Într-o localitate din această ţară, într-un spital, s-a inaugurat... un lift. La acest eveniment al comunităţii au participat cîţiva parlamentari, prefectul, un preşedinte de Consiliu judeţean, un sobor de preoţi, presă, mireni. S-a tăiat o panglică tricoloră, s-a sfinţit chestia, după care toţi invitaţii s-au dat cu liftul. Ironia vieţii mereu neplictisitoare din această ţară face ca evenimentul să se fi petrecut la Gura Humorului. Aşa că n-ar fi nici o mirare dacă am afla, de la ştiri, despre o inaugurare de toaletă publică, ultramodernă, la Curtici. Poate chiar şi la Fundulea. "

    @Edrina

    RépondreSupprimer
  20. 06/04/2013

    1) Un articol interesant despre Radu Gyr:


    "Radu Gyr, poetul care L-a coborat pe Iisus in celula" - Adevarul

    Despre Gyr s-a spus că s-a născut să scrie poezie. La 10 ani, în casa părinţilor – actorul Ştefan Coco Demetrescu şi muziciana Eugenia Gherghel –, îşi exersa lirica ludică în epigrame adresate profesorilor de la Liceul „Carol I“ din Craiova, iar la 14 ani, la 7 iunie 1919, punea în scenă, la Teatrul Naţional din Craiova, poemul istoric „În munţi“. Primul volum de poezii, „Linişti de schituri“, i-a apărut la 18 ani, sub atenta îndrumare a Elenei Farago."

    "

    "După un an în care moartea părea cea mai apropiată certitudine, Radu Gyr a fost aruncat în spatele gratiilor din Aiud. Această ultimă încercare i-a desăvârşit, pentru mulţi, statutul de „sfânt al închisorilor“, căci versurile lui Radu Gyr au fost, poate, cea mai frumoasă alinare pentru sufletele libere ale deţinuţilor de la Aiud. „Înfrânt nu eşti atunci când sângeri/ nici ochii când în lacrimi ţi-s./ Adevăratele înfrângeri/ sunt renunţările la vis“, le spunea Gyr."

    http://adevarul.ro/cultura/istorie/radu-gyr-poetul-l-a-coborat-iisus-celula-1_515d765800f5182b85834a97/index.html

    2)Si un " Conte de printemps", trei personaje, un jurnalist si doi "copains" anciens SDF, despre lupta cu viata, cu sine si mana de ajutor data atunci cand omul are nevoie si nu cand avem timp sau chef.

    Impresionanta povestea lui Didier si Patrice!

    http://prdchroniques.blog.lemonde.fr/2013/04/05/conte-de-printemps/

    @Edrina

    RépondreSupprimer
  21. 13/04/2013

    La manastire, domnule ministru!

    autor Alex Stefanescu

    Academia Catavencu

    http://www.academiacatavencu.info/opinii/la-manastire-domnule-ministru.html

    """Iubite domnule Eugen Nicolăescu (există, presupun, și cineva care vă iubește), dvs. știți ce se întâmplă în spitalele românești? Cred că nu. Dacă ați ști, v-ați da demisia din funcția de ministru și v-ați refugia într-o mănăstire, copleșit de rușine, ca prințesele de altădată care rămâneau gravide cu grădinarul castelului.

    Am fost de curând internat într-un spital, pentru o intervenţie chirurgicală, și m-am gândit foarte des la dvs. Ceea ce am trăit acolo este de neuitat.

    Bolnavii merg la toaletă cu capacul de WC în mână. La întoarcerea în salon îl iau din nou cu ei, ca să nu se fure, și îl ascund sub pat. Hârtia igienică nu rezistă nici ea mai mult de câteva minute, ceea ce are consecințe directe asupra culorii pereților cabinei.

    Unii și-aduc de acasă și așternutul pentru pat, tacâmuri și veselă, mâncare, medicamente, seringi de unică folosință, tifon pentru bandaje. În curând își vor aduce și patul, și stativul pentru perfuzii, și asistenta medicală, și femeia de serviciu. Sunt antrenați pentru asta, întrucât încă de pe acum plătesc din banii lor asistenta medicală și femeia de serviciu pentru orice (chiar și pentru deschiderea ferestrei, dacă ei nu se pot da jos din pat).

    Am mâncat și eu o dată din mâncarea spitalului. Supă de pui fără pui și pilaf de pui tot fără pui. Cele două farfurii de plastic, una cu o zeamă incoloră și alta cu o pastă albicioasă, mi-au fost aduse fără lingură și furculiță. La protestul meu, aducătoarea mâncării mi-a șoptit conspirativ: „Vă fac eu rost de lingură și furculiță!”, și chiar mi-a făcut, după care mi-a arătat semnificativ buzunarul halatului ei (cândva) alb.

    Portarii nu sunt angajații spitalului, ci ai unei firme de pază. Drept urmare, au o independență totală. Joacă ore întregi table, iau șpagă de la medici ca să le dea voie să parcheze în locurile rezervate pentru medici și cer un fel de taxă de protecție persoanelor care vin să-și viziteze rudele bolnave.

    Am avut norocul să fiu operat de un chirurg faimos, X. Cu câteva minute înainte de a intra în sala de operație, și-a făcut apariția în salon un tânăr îmbrăcat în halat alb, care mi-a spus: „Sunt mâna dreaptă a lui X”. I-am răspuns că mă bucură această veste, dar el m-a admonestat: „Chiar nu înțelegeți?!”. Și am înțeles. I-am spus soției mele să scoată din poșetă încă 500 de lei, așa cum îi dădusem și anestezistului. În anticamera sălii de operație, m-a oprit o doamnă îmbrăcată și ea în halat alb: „La sala de reanimare eu o să mă ocup de dvs. O să fiți pe mâinile mele…”. I-am spus că sunt îmbrăcat în halatul spitalului și n-am la mine nici acte, nici chei și nici bani. „Și apoi – am adăugat − acum sunt cu mintea la operație… Dar sunt un om de onoare, vă plătesc după…” N-am convins-o. „După – mi-a spus ea sentențios – lumea uită.” „Și ce să fac? am întrebat-o eu. Soția mea tocmai a plecat.” „Alergați după ea!”

    Ceea ce am și făcut. Ar fi trebuit să mă vedeți, domnule ministru, cu halatul îmbrăcat pe corpul gol, neîncheiat, alergând către liftul în care tocmai intra soția mea!

    P. S. Chirurgul nu mi-a cerut niciun ban. Stă de dimineața până seara în picioare și operează, cheltuind din viața lui ca să salveze viețile altora. Este o victimă a dvs., ca și mine, domnule ministru!

    P. P. S. Insist: mergeți la mănăstire!"""

    L'Express "L'Etat aurait-il pu sauver Marina, moret sous les coups de ses parents?"

    http://www.lexpress.fr/actualite/societe/l-etat-aurait-il-pu-sauver-marina-morte-sous-les-coups-de-ses-parents_1239882.html

    ""A plusieurs reprises les institutrices et les médecins de l'enfant ont averti les autorités des sévices que subissait Marina. Des associations de protection de l'enfance ont attaqué l'Etat pour "faute lourde" pour ne pas avoir su déceler l'urgence. ""

    @Edrina

    RépondreSupprimer
  22. Dilema Veche- Cultura pe sticla
    "Vedem hoția și haosul, dar închidem ochii la cauzele lor"
    autor Cezar Paul-Badescu
    http://dilemaveche.ro/sectiune/dileme-line/articol/vedem-ho-ia-i-haosul-dar-inchidem-ochii-cauzele-lor
    " Exemplele erau de pe tot cuprinsul țării, ceea ce dădea o imagine de ansamblu a absurdului românesc. De exemplu, un loc de joacă pentru copiii din Vâlcele, județul Călărași, construit în plin cîmp, la vreo doi kilometri de marginea satului. Sau un alt parc, din comuna ieșeană Balș, cu panouri solare, fîntînă arteziană și băncuțe, folosit însă numai de rațele satului, pentru că e veșnic inundat. Sau o piscină, într-un sat pe ulițele căruia înoți în bălți adînci și în noroaie. Sau cazul satului Prăjești, din județul Bacău, unde a fost construit un sediu de primărie cu acoperiș de sticlă – inspirat de piramida de la Luvru, după cum se lăuda însuși primarul. Plus un muzeu, unde edilul îi prezenta reporterului, dreot exponate, „purcei malformați, cu două capuri, și – cel mai important – avem aici embrionul uman.” Sau impozantul sediu al primăriei din comuna Laloșu, județul Vâlcea, în fața căruia a fost construit și un mausoleu „dedicat eroilor comunei”. Printre acești eroi: Adrian Mititelu, Mitică Dragomir, Mugur Isărescu și, pe primul loc, primarul comunei. „E și el erou, că a mîncat la bani de l-a găsit dracii!” comenta un localnic. În aceeași comună, un stadion în pantă, dar care are avantajul că meciul poate fi urmărit din primărie. Un alt stadion în pantă, în comuna Finiș, din județul Bihor. În satul Seaca, județul Vâlcea – un imens centru de conferințe, al doilea ca mărime pe țară, după Romexpo. Desigur, nu s-a ținut nici o conferință acolo. Sau piste pentru bicicliști, lîngă ulițe neasfaltate."

    @Edrina

    RépondreSupprimer
  23. 15/04/2013

    " Am doctorat in economie. Sunt zugrav. Si imi place!"

    Hotnews-Smart woman

    http://smartwoman.hotnews.ro/Am-doctorat-in-economie-Sunt-zugrav-Si-imi-place

    "In Romania cresti cu o mentalitate destul de sanatoasa la origini: trebuie sa ai o scoala, o diploma, o meserie.

    Da, mai sunt si "cocalarii" care considera ca n-au nevoie decat de arta invartelii banilor. Dar majoritatea celor crescuti dupa revolutie stiu una si buna: scoala e scoala si diploma e diploma.

    Ca sistemul este demodat, ca lasa mult prea usor tinerii sa intre si sa iasa cu patalama la mana, ca profilul facultatilor nu este coordonat cu ce se cere pe piata muncii, ca cei prea multi absolventi de scoli inalte refuza sa faca munci de jos (ceea ce ar fi normal, dar intr-o tara cu mai putini absolventi) sau o fac devenind blazati si neproductivi, asta este deja cealalta parte a monedei."

    @Edrina

    RépondreSupprimer
  24. 16/04/2013

    O zi marcata de atentatele de la Boston

    http://tempsreel.nouvelobs.com/attentat-marathon-boston/20130416.OBS8118/en-direct-attentat-de-boston-aucun-francais-parmi-les-blesses.html

    cutremurul din Iran

    http://tempsreel.nouvelobs.com/monde/20130416.OBS8109/un-seisme-en-iran-fait-40-morts.html

    si declaratiile de avere ale ministrilor

    http://www.lexpress.fr/actualite/politique/patrimoine-des-ministres-c-est-surprenant-que-l-argent-soit-un-tel-tabou-pour-les-francais_1240662.html

    care duc la proteste atipice :-)

    http://www.lexpress.fr/actualite/politique/patrimoine-un-elu-local-decide-de-poser-nu-dans-la-presse-locale_1240741.html

    PS Din presa romaneasca mi-a atras atentia si m-a bucurat un articol despre "Festivalul George Enescu" (septembrie 2013):

    " Organizatorii Festivalului Internaţional "George Enescu", care se desfăşoară în perioada 1 - 28 septembrie, au vândut un număr record de 20.000 de bilete individuale în doar două ore de la scoaterea acestora pe piaţă, luni, potrivit site-ului oficial al evenimentului".

    http://www.gandul.info/magazin/numar-record-de-20-000-bilete-individuale-pentru-festivalul-enescu-vandute-in-doar-doua-ore-10748892

    @Edrina

    RépondreSupprimer
  25. 18/04/2013

    Explozii, oameni decedati, sute de raniti, manifestatii peste manifestatii, cutremure mai mari sau mai mici....printre toate acestea se strecoara timid si parca vinovat:

    Le Festival de Cannes:

    "Cannes: les films en lice pour la Palme d'Or devoiles"

    http://www.lemonde.fr/festival-de-cannes/article/2013/04/18/la-conference-de-presse-du-66e-festival-de-cannes-en-direct_3161039_766360.html

    En Compétition

    Film d'ouverture



    Baz LUHRMANN

    THE GREAT GATSBY (H.C.)

    (GATSBY LE MAGNIFIQUE)





    ***



    Valeria BRUNI-TEDESCHI

    UN CHÂTEAU EN ITALIE



    Ethan COEN, Joel COEN


    INSIDE LLEWYN DAVIS




    Arnaud des PALLIÈRES

    MICHAEL KOHLHAAS




    Arnaud DESPLECHIN

    JIMMY P. (PSYCHOTHERAPY OF A PLAINS INDIAN)



    Amat ESCALANTE

    HELI


    Asghar FARHADI

    LE PASSÉ




    James GRAY

    THE IMMIGRANT



    Mahamat-Saleh HAROUN


    GRIGRIS




    JIA Zhangke


    TIAN ZHU DING

    (A TOUCH OF SIN)




    KORE-EDA Hirokazu


    SOSHITE CHICHI NI NARU

    (LIKE FATHER, LIKE SON)




    Abdellatif KECHICHE


    LA VIE D’ADЀLE




    Takashi MIIKE


    WARA NO TATE

    (SHIELD OF STRAW)



    François OZON


    JEUNE ET JOLIE




    Alexander PAYNE


    NEBRASKA




    Roman POLANSKI


    LA VÉNUS À LA FOURRURE




    Steven SODERBERGH


    BEHIND THE CANDELABRA

    (MA VIE AVEC LIBERACE)




    Paolo SORRENTINO


    LA GRANDE BELLEZZA

    (THE GREAT BEAUTY)




    Alex VAN WARMERDAM


    BORGMAN




    Nicolas WINDING REFN


    ONLY GOD FORGIVES






    ***


    Film de clôture




    Jérôme SALLE

    ZULU (H.C.)


    @Edrina

    RépondreSupprimer
  26. 24/04/2013

    Mircea CARTARESCU si educatia

    http://www.gandul.info/interviurile-gandul/mircea-cartarescu-despre-noua-romanie-mitocanul-se-reproduce-el-produce-mitocani-in-generatia-urmatoare-gandul-live-10788267

    Elise

    19/04/2013

    Dilema Veche

    Codrin Liviu Cuţitaru | prezentul discontinuu
    "Renato si coana Lucsita"

    Deunăzi, într-un birou funcţionăresc, am trăit o scenă de toată frumuseţea, cu ramificaţii, aş spune, pînă în adîncurile mentalului nostru colectiv. Mi s-a cerut (politicos, trebuie să recunosc) să completez un formular complicat, cu zeci de întrebări şi anexe, între care nu lipseau şi cîteva legate de laptele pe care l-am supt de la mama. Am început să lucrez, concentrat, la o măsuţă, încercînd să ignor agitaţia unui băieţel de vreo 5 ani, venit, în mod clar, de la grădiniţă şi nevoit, probabil, să stea alături de mama sa pînă cînd (şi) ea îşi va fi terminat programul. Mama – o doamnă tînără şi voluminoasă – era, ca să zic aşa, funcţionara principală a locului, fiind secondată de o subalternă blazată, care scria ceva la un birou alăturat. Puştiul se dădea cu capul de toţi pereţii, zîmbind ştirb, în răstimpuri, la apostrofările materne – altfel, suficient de benigne: „Renato, stai cuminte că-l superi pe domnu’!“, „Renato, vezi c-ai să te loveşti şi-or să-ţi cadă şi ceilalţi doi dinţi din faţă – îţi aminteşti cît sînge ţi-a curs atunci!“, „Renato, te spun lu’ doamna educatoare şi nu te mai ia la teatru!“, „Renato, nu-ţi mai dau prăjituri!“ etc. etc. Din păcate, Renato vădea o insensibilitate structurală la observaţiile mamei-şefe şi, în scurt timp, sărea violent, cocoţat cu picioarele pe masa unde mă chinuiam cu interogatoriul birocratic. Mi-am văzut, stoic, de treabă, pînă cînd – slavă Domnului! – Renato, dezamăgit pesemne de tăcerea mea şi parcă puţin obosit, a plecat într-un colţ al camerei, studiind intens culorile şterse ale mochetei de instituţie bugetară. Nu am reuşit să mă bucur cu adevărat de binecuvîntata clipă de linişte, că, deodată, din zona puştanului, s-a auzit, cu deosebită claritate, vorba lui Caragiale în La Moşi, „o cadenţă de fagot“. Mama funcţionară a sărit ca arsă, pentru prima oară revoltată în mod sincer (am avut senzaţia!): „Vai de mine, Renato, ce faci? Nu ţi-e ruşine? Cum poţi să-ţi dai drumul aşa? Crede lumea că eşti prost-crescut!“ „Nu eu am făcut“a răspuns Renato cam absent. „Ei, nu tu! Să-ţi fie ruşine!“ conchise mama sever. „Ba n-am făcut eu!“ a mai mîrîit o dată – neconvins însă – copilul....."

    Urmarea:

    http://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/renato-coana-lucsita

    @Edrina

    RépondreSupprimer
  27. Motivul real pentru care violonistul Alexandru Tomescu nu va concerta în bisericile ortodoxe

    29 mai 2013 | Religie

    Vestea potrivit căreia reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române i-ar fi interzis violonistului Alexandru Tomescu să concerteze într-unul dintre lăcașurile sale a fost infirmată de artist.


    O știre de presă larg circulată în social media anunța că Biserica Ortodoxă nu și-ar fi dat acordul pentru ca violonistul care are dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu să susțină un recital într-o biserică. Tomescu s-ar fi orientat în consecință spre bisericile catolice. Motivul citat de diseminatorii anunțului a fost că biserica nu permite găzduirea manifestărilor artistice în care se folosesc instrumente muzicale.



    Preotul Eugen Tănăsescu, blogger Adevărul, a explicat motivele acestei norme pe care o au: „În primul rând, bisericile sunt lăcaşuri de cult, sfinţite în acest scop. Ele nu pot funcţiona ca săli de spectacol, oricât de nobil ar fi scopul, deoarece s-ar minimaliza importanţa liturgică a lăcaşului. Altfel spus, în faţa Sfântului Altar nu se poate veni decât în stare de rugaciune şi contemplaţie a divinităţii, restul activităţilor omeneşti având locuri special amenajate", notează adevarul.ro.



    Preotul Tănăsescu a mai declarat referitor la folosirea instrumentelor muzicale în biserică, că acestea pot produce o percepţie de spectacol muzical, ceea ce ar denatura scopurile cultului, care sunt închinarea, sfinţirea şi învăţarea. „Cultura nu este decât o secularizare a cultului", sublinia preotul ortodox. De asemenea, muzica instrumentalizată ar predispune la distracţie, delectare, iar acestea nu-şi găsesc locul în lăcaşurile de cult. „Unde Dumnezeu se jertfeşte, omul nu se distrează", concluziona Eugen Tănăsescu.



    La câteva ore după această ştire, Alexandru Tomescu a transmis un comunicat de presă prin care dezminţea anunțul: „Atât violonistul, cât şi organizatorii evenimentului ţin să sublinieze că găzduirea Turneului Naţional Stradivarius nu a fost refuzată de BOR, tocmai pentru că nimeni dintre cei implicaţi în realizarea evenimentului nu a adresat o cerere în acest sens către instituţia amintită, cunoscându-se a-priori restricţiile existente în cadrul cultului ortodox în ceea ce priveşte muzica instrumentală."



    În acelaşi comunicat, violonistul Alexandru Tomescu a dorit să atragă atenţia asupra scopului acestui turneu, Turneul Naţional Stradivarius Bach to Basics. El este dedicat Fundaţiei Hope and Homes for Children România, iar publicul participant este invitat să doneze pentru această organizaţie. Până în prezent, în urma turneului Back to Basic, s-au strâns 10.000 de euro.

    http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Violonistului-Alexandru-Tomescu-nu-va-concerta-in-Biserica-Ortodoxa-Romana-10314.html

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Am un prieten care a asistat recent la un concert Alexandru Tomescu...intr-o biserica_catolica din Tg-Mures. Doua ore, integrala sonatelor Beethoven din memorie fara partituri. Va imaginati o minte mai frumoasa decat asta? Omul ala ar fi putut deschide orice usa din lume. A ales sa cante in Romania la un Stradivarius de 3 mil. de dolari.
      A beautiful mind!
      :-)

      Supprimer
  28. 25/05/2013

    Hotnews: "Un grup de tigani si-a instalat tabara intr-o zona exclusivista a Londrei"

    Motivatie: " "Regina are grija de poporul ei - toata lumea stie acest lucru. De aceea venim din Romania, ca sa ne ajute si pe noi".

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-14871542-grup-tigani-instalat-tabara-intr-zona-exclusivista-londrei-regina-are-grija-poporul-venit-din-romania-ajute-noi.htm

    Cateva consideratii despre noua carte a lui Lucian Boia "Sfarsitul occidentului?" in articolul semnat de Bedros Horasangian din "Observator Cultural"

    http://www.observatorcultural.ro/Sfirsitul-Occidentului-Nici-vorba-zice-Lucian-Boia*articleID_28642-articles_details.html

    Tot in ultimul numar al "Observatorului Cultural" Iulia Popovici prezinta

    "Agressive mediocrity - un debat-performance" ( de Catinca Draganescu) la teatrul "LUNI" de la Green Hourse Bucuresti, intr-un articol intitulat:

    "Adolescentii din ziua de azi"

    http://www.observatorcultural.ro/0-comentarii*articleID_28661-articles_details.html

    Din "Dilema Veche" am ales un articol foarte amuzant despre "inspectiile pentru acordarea gradului 1 in invatamant" semnat de Codrin Liviu Cutitaru:

    "Traditii stramosesti"

    http://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/traditii-stramosesti

    Un articol din "Le Monde": eterna problema a romilor, balbaiala autoritatilor care "arunca" problema "celorlalti", indiferenta responsabililor romani, indiferenta care nu dateaza de ieri in ciuda fondurilor europene alocate in acest sens, si cateva opinii ale cititorilor ( care de multe ori sunt mai interesante decat articolul in sine):

    http://www.lemonde.fr/societe/article/2013/05/23/roms-a-lyon-l-attitude-schizophrene-des-autorites_3411784_3224.html

    Si cu gandul la debutul turneului de la Roland Garros, o intrebare din "L'Express": "Qui peut battre Nadal?"

    http://www.lexpress.fr/actualite/sport/tennis/roland-garros-qui-peut-battre-nadal_1251135.html

    Lectura placuta!

    @Edrina

    RépondreSupprimer
  29. 30 mai 2013

    "Education: la France pourrait perdre des places aux prochains test Pisa"

    L'Express

    ""Selon de premières remontées statistiques, la position de la France serait dégradée dans ce classement de l'OCDE centré cette année sur les compétences en mathématiques des élèves de 15 ans. ""

    " La France est-elle à la veille de vivre son "Pisa Choc", à l'image de l'Allemagne en 2000? Tous les trois ans, Pisa classe les pays de l'OCDE en fonction des compétences des élèves de 15 ans dans certaines disciplines ciblées (lecture, mathématiques, sciences). Ce classement est une référence internationale en matière d'éducation. "

    http://www.lexpress.fr/education/education-la-france-pourrait-perdre-des-places-aux-prochains-tests-pisa_1252981.html

    "Ces virus qui sont a l'origine de l'homme..."

    Le Point

    "Le professeur Didier Raoult, spécialiste des maladies infectieuses, explique que les virus sont à l'origine de l'évolution des espèces, dont l'homme."

    http://www.lepoint.fr/invites-du-point/didier_raoult/ces-virus-qui-sont-a-l-origine-de-l-homme-29-05-2013-1674291_445.php
    @Edrina


    "Cum m-am intalnit cu o minte sclipitoare"

    de Vlad Mixich , HotNews.ro

    Miercuri, 29 mai 2013

    " El e? Maresc pasul si-l ajung din urma. Il privesc din profil si, brusc, simt valul de adrenalina: el e! Nu ma observa si isi continua mersul, ezitant si usor aplecat in fata, spre una dintre cafenelele aeroportului. Studiaza cu atentie fiecare fursec, apuca pe rand trei dintre ele si le miroase.

    Baiatul de la tejghea casca mirat ochii la mosuletul bizar din fata lui, imbracat in haine prea largi pentru un trup de 85 de ani vechime. Dupa ce alege unul dintre fursecuri, batranul se intoarce si se indreapta spre mine. Sunt in aeroportul din Frankfurt, in asteptarea unui avion, si sunt pe punctul de a-l cunoaste pe matematicianul John Nash, castigatorul unui premiu Nobel pentru economie si personajul principal din celebrul film „A beautiful mind”."

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14894939-cum-intalnit-minte-sclipitoare.htm

    "Un premier mariage homo sous haute surveillance"
    Le Nouvel Observateur
    http://tempsreel.nouvelobs.com/mariage-gay-lesbienne/20130528.OBS0956/un-premier-mariage-homo-sous-haute-surveillance.html
    @Edrina

    RépondreSupprimer
  30. 02/06/2013

    "Un jaf ca un banc: Românul şi scula occidentală. “Ce aparate îţi trebuie mata? Întreabă-mă prin viu grai, că-ţi spun eu tot. Altfel, de ce stau aici?""
    "Gandul" , autor Marian Sultanoiu
    http://www.gandul.info/reportaj/un-jaf-ca-un-banc-romanul-si-scula-occidentala-ce-aparate-iti-trebuie-mata-intreaba-ma-prin-viu-grai-ca-ti-spun-eu-tot-altfel-de-ce-stau-aici-10917297

    Un fragment:
    "Te-ai rătăcit în Bucureşti? Ştii unde trebuie să ajungi, dar nu ştii cum? Te-ai hotărât brusc să mergi la teatru şi n-ai bilet?! Fii liniştit, încă n-ai nicio problemă. Dacă îţi vei aminti, însă, că Primăria Capitalei s-a gândit să-ţi sară în ajutor în astfel de situaţii, investind bani frumoşi într-o reţea de infochioşcuri, iar tu te vei baza pe ele, abia atunci vei avea o problemă."

    "Noi, provincialii"

    Dilema veche , rubrica "Fara doar si coate"

    autor Catalin Stefanescu

    "Luăm foc în momentul în care sîntem numiţi în felul ăsta. Turbăm de nervi, ne umplem de spume şi vedem diferite culori intense în faţa ochilor. Miticii – cum le spun unii bucureştenilor – sau, mă rog, şmecherii de Bucureşti – cum le spun alţii – se tăvălesc pe jos de plăcere cînd asistă la vreo spargere de bubă, în care cîte un tip din provincie, cu pieptul umflat de patriotism local, se dezlănţuie la adresa monstruozităţii Capitalei. Cu cît e mai verde şi mai vîscos veninul la adresa zeflemelei centraliste, cu atît se lăţeşte pînă la urechi zîmbetul indulgent şi suveran al bucureşteanului. Şi e firesc să fie aşa. De cele mai multe ori, argumentaţia provincialului pierde orice legătură cu realitatea, cu umorul elementar, cu punctele cardinale şi cu orice simţ al măsurii. Frustrarea – perfect reală şi justificată, acumulată în ani grei – se transformă într-o orăcăială însoţită de gesticulaţii spasmodice. Adunăm gînduri grele în spinare, le cărăm cu efort şi gîfîială, iar cînd vine vremea să le deşertăm odată, nu le colectăm selectiv, ci le pocnim la nimereală, doar să scăpăm de presiunea lor. Am asistat la nenumărate dezlănţuiri ale compatrioţilor care demonizează – insist, deloc lipsiţi de motive – Capitala, centralismul bezmetic, zeflemeaua, aerul acela de ridicolă superioritate a locuitorului Capitalei. Dar dezlănţuirile astea sînt cel puţin la fel de ridicole ca obiectele demonizării, ca generalizarea oarbă, ca aceste eterne răzbunări şi supărări pe sat. Ca să nu mai amintesc de micile cochetării, chicoteli, oftaturi, dări de ochi peste cap, ziceri pe toate tonurile, care se sucesc în zona „Vai, dragă, am fost la Bucureşti două zile. Măi, crede-mă, te rog, o săptămînă mi-a trebuit să-mi revin! Mi-e o scîrbă de mizeria aia, ceva de nedescris, dar n-am de ales, trebuie să merg.“"""

    Urmarea articolului:

    http://dilemaveche.ro/sectiune/ieri-vedere-azi/articol/noi-provincialii

    @Edrina

    RépondreSupprimer
  31. 05/06/2013

    Hotnews
    "Neagu Djuvara: De ce nu e cunoscuta istoria noastra in strainatate? Pentru ca strainul si-a dat seama ca se minte"
    http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-14942041-video-neagu-djuvara-nu-cunoscuta-istoria-noastra-strainatate-pentru-strainul-dat-seama-minte.htm

    "La qualité de l'enseignement est-elle meilleure dans les écoles privées ?"
    Le Monde (Education)
    "Mais qu’en est-il vraiment ? La qualité de l'enseignement est-elle meilleure dans les établissements privés ? Ou d’autres facteurs entrent-ils en jeu ?"
    http://educationdechiffree.blog.lemonde.fr/2013/05/30/la-qualite-de-lenseignement-est-elle-meilleure-dans-les-ecoles-privees/
    @Edrina

    RépondreSupprimer
  32. Bacalaureat, fotbal, demisie si canicula....

    Cald, cald, chiar foarte cald prin unele zone, si bietii candidati la titlul de '"bachelier" transpira din greu la subiectul de franceza. Cei din academia "Orleans" s-au gandit sa-i ajute pe tineri si sa faca un barem de 24puncte, in loc de 20! Numai ca "treaba" a transpirat, spre necazul celor in cauza si bucuria celorlalti. De aici toute une polemique....cat o fi adevart, cat n'o fi, greu de spus!

    http://lemonde-educ.blog.lemonde.fr/2013/06/19/polemique-sur-la-notation-du-francais-au-baccalaureat/

    http://www.lexpress.fr/education/bac-2013-les-sujets-de-francais-et-leurs-corriges_1258822.html

    "Baccalauréat : une longue agonie"-Le Point

    http://www.lepoint.fr/societe/baccalaureat-ce-titanic-qui-n-en-finit-pas-de-couler-19-06-2013-1682604_23.php

    In acest timp, tinerii brazilieni au iesit in strada; e drept, la ei e iarna si mijlocul anului scolar-universitar.

    http://www.lexpress.fr/actualite/monde/amerique/le-bresil-en-mutation_1258705.html

    "Le Brésil connaît un mouvement de manifestations inédit depuis 20 ans. Mondial 2014 de football trop coûteux, hausse des prix des transports, corruption... autant de revendications pour les Brésiliens qui descendent dans la rue depuis à Rio, São Paulo, Porto Alegre, Brazilia ou encore Belém, surprenant le gouvernement de Dilma Rousseff comme les observateurs."

    http://www.lexpress.fr/actualite/sport/football/bresil-le-mondial-2014-explique-t-il-les-manifestations_1258574.html

    Ce se mai intampla pe plaiuri mioritice?

    Si pe acolo caldura si furtuni, inundatii si agitatii.

    Demisia (fortata) a lui Marga de la conducerea ICR-ului e disecata din toate punctele de vedere posibile si imaginare. De ce, de ce acum, cine, unde, cum si pe cine?

    Cateva posibile raspunsuri in publicatia mea preferata "Observator Cultural": la alegere 4-5 articole pe aceasta tema, aparute astazi.

    http://www.observatorcultural.ro/

    Din Revista 22, despre "exilul" lui Mircea Cartarescu, descris de el insusi intr-un interviu:

    "Am fost eliminat din viața publică de la noi cu o brutalitate securistică. Mă consider deja un expatriat."
    http://www.revista22.ro/articol.php?id=27737
    Lectura placuta!
    @Edrina

    RépondreSupprimer
  33. 23/06/2013

    "Je vis mieux comme caissière en France que comme ingénieur au Brésil"

    Le Monde.fr | 23.06.2013

    http://www.lemonde.fr/ameriques/article/2013/06/23/je-vis-mieux-caissiere-en-france-plutot-qu-ingenieur-au-bresil_3435003_3222.html

    Inegalitatile incredibile dintr-o tara presentata de ani de zile ca

    "émergent" et "compétitif"

    " Le transport pour l'université est tellement cher que certains n'y vont plus ", Clara Ferran, 18 ans"

    " Au Brésil, à 40 ans, il n'y a plus de travail pour vous ", Socorro Santos, 50 ans"

    " Les élèves n'ont même pas de quoi s'asseoir dans certaines écoles ", Jorge Nasi, 47 ans"

    "Cyclisme : l'Allemand Jan Ullrich reconnaît s'être dopé"
    http://www.lemonde.fr/sport/article/2013/06/22/cyclisme-l-allemand-jan-ullrich-reconnait-s-etre-dope_3434831_3242.html
    "Le cycliste allemand Jan Ullrich, ancien vainqueur du Tour de France, a reconnu pour la première fois avoir eu recours au dopage avec l'aide du médecin espagnol Eufemiano Fuentes, au centre d'un vaste réseau de dopage, dans une interview à paraître lundi 24 juin, dans le magazine Focus."
    @Edrina

    RépondreSupprimer
  34. 29/06/2013

    "Cum a ajuns o profesoara sa faca lectii de gramatica pe Facebook"

    Hotnews, autor Raluca Pantazi

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15066317-evaluarea-nationala-2013-cum-ajuns-profesoara-faca-lectii-gramatica-facebook.htm

    "A louer logements dans des bureaux vides, 200euros par mois"

    Le Monde

    http://www.lemonde.fr/societe/article/2013/06/27/a-louer-logements-dans-des-bureaux-vides-200-euros-par-mois_3437209_3224.html

    @Edrina

    RépondreSupprimer
  35. 03/07/2013
    "Lycées privés hors contrat : les vrais taux de réussite au bac à Paris"
    L'Express
    http://www.letudiant.fr/etudes/lycee/lycees-hors-contrat-les-vrais-taux-de-reussite-a-Paris.html#.UdPg2JM5Op8.twitter

    "Le marché du travail déclasse ses jeunes diplômés"

    Le Monde
    http://www.lemonde.fr/societe/article/2013/07/02/le-marche-du-travail-declasse-ses-jeunes-diplomes_3440223_3224.html

    Si pentru ca e vremea bacalaureatului, cateva perle de exprimare, deocamdata ale ministrilor:

    "Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, doua greseli gramaticale intr-o singura fraza: Nu a existat subiecte pe pagina de internet, a existat decat un mesaj. Pricopie: O greseala regretabila."
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15110569-audio-ministrul-educatiei-remus-pricopie-doua-greseli-gramaticale-intr-singura-fraza-nu-existat-subiecte-pagina-internet-existat-decat-mesaj.ht
    Si perla perlelor, cel putin pana acum:
    "trupurile neinsufletite ale cadavrelor celor decedati"

    "In 26 iunie, un alt ministru, de aceasta data al Apararii, Mircea Dusa, a reusit un pleonasm mai rar intalnit, vorbind despre repatrierea victimelor accidentului rutier din Muntenegru, cand a afirmat ca se vor aduce in tara "trupurile neinsufletite ale cadavrelor celor decedati"."

    "Asa cum a comunicat de altfel ambasadorul, se finalizeaza formalitatile de catre partea din Muntenegru si vom efectua si zborul cu trupurile neinsufletite ale cadavrelor celor decedati", spunea atunci ministrul Mircea Dusa."

    Lectura placuta!

    @Edrina

    RépondreSupprimer