mardi 4 juin 2013

Experiente si experimente epicuriene

 POFTA ZILEI DE JOI ( i.e.  23 mai cand am ratat acest comentariu al lui VV,; oricum niciodata nu e prea tarziu sa readucem in actualitate un topic simpatic ca acesta)

  TOCHITURA :))))

E taina mare sa stii sa faci o tochitura! Carnea trebuie sa fie un amestec de carnaciori de casa, muschiulet de porc si ceafa. Se adauga slaninuta afumata, apoi toata minunea se tranteste in ceaun, unde, la foc domol sfaraie vreme de juma' de ceas in untura de casa. Cand carnea e facuta ( patrunsa, dar nu uscata) se scoate, se scurge de untura si se mai pune la foc cam 10 minute cu un pahar de vin rosu, sare, piper, dafin si alte arome, dupa placul gurmandului! In untura scursa se fac ochiurile care vor pluti de fericire cand sunt gata, in timp ce mamaliguta, nici prea prea, nici foarte - foarte scoate aburi ca o locomotiva! Iute luam o farfurie intinsa, de lut sau lemn si asezam dupa pofta inimii din toate cele pregatite, iar la final, ca sa nu spuna careva ca lipseste ceva, mai radem deasupra si niste cas usor sarat !
Scoateti din izvor ulciorul cu vin rece si... Doamne, multumim pentru bucate!

Recomand ca acest fel de mancare sa nu fie servita decat de 2 ori pe an! :)))))
Riscati sa deveniti ca un poloboc de gras! In restul zilelor puteti manca din amintiri! :))))

VV...........nicidecum o " balorina "...





Deschid acest topic pentru amatorii de bungee-jumping, ping-pong subacvatic, halbere si coniac-canoe...bref, pentru cautatorii de senzatii tari.
   Asta e o reteta pe care mamica mea cea draga si unica ne-o pregatea uneori, in duminicile alea linistite cand soarele se prefira prin perdele si n-aveam habar de faptul ca viata asta-i pustiu si volatil.
   Faceţi măi cum vă zic io, că io vă-nvăţ numa' dă bine! (precum trebuie sa va fi dat seama deja).
----------------------------------------------------------
Also meine damen und herren, fetite si baietei...the name of the game is: ---> "limba cu sos vodoş" ! (copyright 2013,EMi)
Ingrediente (4 portii grosso merdo)
1 buc de limba de vita (fo 700g as zice)
7-8 morcovi
1 radacina de patrunjel
2 cepe
3-4 foi de dafin
300g macaroane
1 lingura de zahar (eu am folosit brun din trestie)
1 lingura faina,ulei de masline,sare,piper
Preparare
Se fierbe limba impreuna cu morcovii,radacina de patrunjel,foile de dafin,ceapa,sarea si piperul pana le iese ochii din cap. In oala sub presiune 45 de minute ar trebui sa ajunga.
Se scoata limba si se taie in felii cam de 1.5cm grosime si se curata de pielitza. Impreuna cu suficienta zeama cat sa acopere feliile, se transfera intr-o oala mai confortabila...cocota din fonta de exemplu ori un vas de sticla Jena.Legumele se mulineaza impreuna cu neshte zeama ramasa si cu un praf de sare si de piper, pana la obtinerea unui sos cu aspect rosiatic (carotenul din morcovi).
Intr-o tigaie se caramelizeaza zaharul si se face un rantas cu o lingura de faina si uleiul de masline (pentru puristi mere si Mazeena cu zahar dizolvat ulterior, n-are acelasi haz da' functioneaza).
Se ingroasa sosul cu maglavaisul astfel obtinut.
Servire
2 felii de limba de caciula, cu macaroanele si cu sosul asta.
p.s.
Daca serviti invitatilor, inchideti usile si ferestrele si asteptati reactia!
Ar fi prudent sa aveti pregatita o valijoara cu lucrushoare de igiena si niste schimburi.
Bon apetit!
- Milasan -
:-)

29 commentaires:

  1. Daca ne sugerezi valiza, schimburi, usi inchise.... nu vrei sa ne spui cum ai reactionat tu dupa plat-ul asta?
    Asa, de curiozitate.....
    :-)

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Geamuri închise - probabil pentru a evita sinuciderea în masa a invitatilor?!!
      Valiza pregatita - în cazul foarte putin probabil ca TU mai ramâi în viata si trebe' sa parasesti definitiv si irevocabil orasul (poate si tara, va savoir!)...

      Hi, hi! Haide bre' ca am glumit!

      Ceci dit, pare buna mancarea da' limba aia parca nu m-as hazarda s-o gust. Sans façon!

      Supprimer
  2. Just! Daca lucrurile sfarsesc prost, ati putea fi acuzati ca v-ati "sinucis" amicii gurmanzi. In aceste conditii, nu e lipsit de interes sa aveti la indemana o bocceluta cu lucrushoare de stricta necesitate. Daca ghinionul va urmareste,totusi,implacabil...e bine de stiut ca nu-i suficient ca in celula sa dormi mereu cu fundul la perete...la fel de important e sa nu adormi cu gura deschisa!
    :-)

    RépondreSupprimer
  3. Nu trageti in pianist ...
    Eu cred ca a vrut sa spuna sa gonim copiii de la masa ca sa ajungem sa mancam si sa simtim si floavoarea ...

    zic si eu ...nes pa ?

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Mai, nu trage nime'n nimeni...da' ce e aici, bar de negri ca FF?!
      Copiii e drept ca-s belea, propun sa-i caftim cu cureaua de la ceas si sa halim tot. Scapa fiecare cum poate!
      :-)

      Supprimer
    2. Nu te-ai gandit sa deschizi un restaurant, asa... fara "profil", gen pele-mele, ca blogul nostru? Mai un cartof prajit, o ciorba de peste ala prins la copca la -8 garde), limba cu sos de sari pe fereastra (aia inchisa), o clatita acolo ( visez si eu, intelegeti va rog).
      Eventual intr-o grota ( o singura usa, fara ferestre,restaurnat ideal si original)...ma rog, imi dau si eu cu parerea. Marturisesc ca nu m-as incumeta sa gatesc chestia prezentata mai sus, de unde invidia....

      Supprimer
    3. PS Tot eu...
      Intrebarea e pentru Milasan;fac precizarea ca vad ca apare ca pentru VV.
      Si un PPS: ma intreb daca voi ceilalti nu v-ati infruptat deja din minunea aia propusa de bucatarul sef al blogului, ca prea sunteti activi si zbarnaiti, sa nu va fie de deochi! Ati mancat fara mine, stiind ca sunt la slabit (vreau sa ajung ca pe vremea studentiei) si nu vreti sa-mi spuneti!?
      PPPS Aia care citesc blogul si ma stiu de pe vremea studentiei (si a celor 50 kg :-)) va rog sa nu zambiti pe sub mustata si sa va abtineti de la glume cu regimuri si salate, ca ma supar rau!!!

      Supprimer
    4. Raspund in ordinea post-scriptumurilor:
      1) De ce nu, un restaurant intr-o grota? Ma si vaz in sortulet cu cirese si ursuleti Panda servind Neanderthalieni cu tinuta obligatorie chilotzi Marcel panthère si shlapi chinezesti translucizi (Adidas,Puma sau Nike...dupe posibilitati). La cati cunosc eu, ar fi dever nu gluma!
      2) Je te signale ca TOATA lumea a mancat deja, de aia e guralivi, ca-i doare burtica de ras si de sos. S-a umflat in comeseni ca orezul Uncle's Ben.
      3) Lasa kilogramele, de kilograme ne arde noua? O sa va mai zic una de regim mai incolo...ça calme par contre!
      P.S. Raman la parerea sa-i articulam preventiv pe copii cu cureaua de la ceas. Pe urma le luam bonboane.
      :-)

      Supprimer
    5. Daca "ça calme" atunci continua cu ceva gen "peperonade" si boia (nu autorul, condimentul...). Cred ca merge bine la o caipirinha. Va dau reteta daca vreti, dupa 2-3 cu cachaça de peste 40 (degres) cantam toti "Treceti batalioane romane Carpatii" (cred ca e din cazua meciului Romania-Ungaria, 1-0 pentru ai lor, deocamdata, altfel propuneam ceva mai calm gen "Un elefant se legana pe o panza de paianjen".

      Supprimer
  4. Lasa Vaduvo ca bucataru' sef Milasan nu se supara el asa cu una cu doua, ce naiba!
    In plus, sunt convinsa ca stie sa gateasca si altceva decât chestia aia vâscoasa,nu-i asa Maestre? Ia mai baga o reteta, ca la mama'acasa!

    Edrina, te gandesti la o prezentare de moda, ceva? Apropo de regim si salate, mie când mi-e foame as mânca si ochi de om! Am un apetit, mama, mama (si nu numa' de mâncare!)
    Hai ca parca iar mi-e foame...

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Uitasem o precizare, in cazul in care ratati reteta si va paste pushkaria. Precum ziceam, e bine sa fii prudent si sa eviti sa scapi sapunul la dus...da' nu m-as ingrijora prea tare. Am incredere deplina ca reteta functioneaza!(alternativ carne de vita fiarta). Daca nu eram convins, as fi numit postul "experiente epicuriste" nicidecum "epicuriene".
      Acu' am neshte treaba da' va mai zic una mai incolo,a unui australian care gatea pentru Formula 1 si facea emisiuni de pescuit populare. De regim!
      :-)

      Supprimer
    2. Nu Elise, nu ma gandisem la o prezentare de moda, dar acum cand va aud, si pe tine si pe Milasan cu echipamentul lui de resto-grotte " maieu panthere si sortulet cu crese si panda"....parca stau pe ganduri!
      Poate in weekend-ul asta nascocesc un topic despre moda!

      Supprimer
  5. Ohooo! Se incinge atmosfera ca in vremurile bune ale fifilicii! Pai daca tot ie vorba de propuneri, io propun sa ne serveasca grandma cu niscai retete in versuri marca Pastorel (prietenii stie de ce), ca pe urma va serveste mandea niscai vinisor la catren + niscai pohezie humoristica fara numar de la nasu' mare (se stie). Reteta aia pare enteresanta (mai putin sosul de caramel model restaorant cu slapi transparenti). Da' nu-i bai. Asteptam volumul 2 (XXL)

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. He, he, stiam eu ca esti ocupat cu activitati literare in ultima vreme, de nici nu scoti nasul sa mirosi "limba gatita cu sos de diverse"!
      Acum o dai pe versuri si pe paharele? In care ordine?

      Supprimer
  6. Zi dom'le reteta aia de caipirinha, ca m-ai facut curios.
    Nu ne facem muci promit! Da' cand servesti beuturi din astea la birt,trebuie sa fii nitel suparat ca altfel nu-i simti parfumul.
    ...

    http://www.youtube.com/watch?v=oZLDf-cmMjs

    :-)

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Ca sa nu ai vreo insomnie din cauza retetei de caipirinha :-) :
      Te duci si cumperi o sticla de cachaca ( e una "Leblon", chez Nicolas, origine Bresil, 40 degres, in jur de 20 de euros). Pe drum, te opresti si iei niste citron vert. Ajuns acasa cauti o chestie de lemn cu care (de obicei) se piseaza usturoiul pe taramul mioritic ( a mea face parte din zestre: zacea intr-un sertar ca amintire si nici nu mi-am imaginat ca o voi folosi la fabricat cocktailuri braziliene!). Obiectul original pe care l-am vazut in Bresil e metalic sau din portelan ( poti sa-l cumperi dintr-un aeroport sud-american, daca ai drum prin zona: daca nu, treci la obiectul mioritic din lemn: merge perfect).
      Deci- revin la reteta-cu obiectul in lemn pisezi bine feliile de lamaie sa iasa si zeama sa ramana si pulpa citronului ( cam jumatate dintr-o lamaie, daca e mare, 2/3 daca e mai asa si asa). Peste maglavais pui doua lingurite rase de zahar ( de care o fi, dar daca vrei sa te asortezi cu cachaca pui din ala roux). Mai trantesti vreo 3-4-5 glasoane si peste tot, torni cachaca a volonte, cat te tine echilibrul. Amesteci putin, ii pui si un pai ( colorat, sa arate frumos) et voila, caipihrinha. Simplu si rapid, m-am pierdut eu in detalii.
      Reteta am vazut-o direct si personal intr-un bar brazilian ( o fabricau in fata ta).
      PS Evident, reusita depinde si de calitatea rom-ului! In caz ca nu iee, poti da vina pe cachaca!

      Supprimer
  7. Si ca sa fie balul bal, la caipirinha o melodioara pentru inimioara ....se asorteaza si chiar merge bine ...

    http://www.youtube.com/watch?v=_uXx_DZ8ays

    VV.....necunoascatoare intr-ale caipirinhei ( inca )

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Las' ca inveti tu VV, numai sa gasesti materia de baza, ca restul, citron vert si ustensilele ...improvizezi!
      Merci pentru chanson!
      Si o dedicatie de la mine:o melodie foarte cunoscuta cu Daniela Mercury
      http://www.dailymotion.com/video/x5mg97_daniela-mercury-paris-31-05-2008-ra_music#.UVCydBJ_xHQ
      PS Am si asistat la un concert incendiar al tipei, organizat pe o plaja la Rio in 2000, cred! Nu-mi amintesc sa mai fi dansat vreodata ca atunci (nici macar la propria nunta :-) ).

      Supprimer

  8. Oda sarmalei

    de Pastorel Teodoreanu

    Cum s-ar defini sarmaua?
    Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
    somnul lung metamorfozic in butoiul de murat…
    Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
    imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.
    O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
    si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.
    O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
    c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.
    Oponenta din principiu si un strasnic adversar
    pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.
    Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
    ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.
    Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
    perle de piper picante, boabe de orez umflate.
    O prozaica’nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
    ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.
    Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
    Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!

    RépondreSupprimer

  9. POFTA ZILEI DE JOI:

    TOCHITURA :))))

    E taina mare sa stii sa faci o tochitura! Carnea trebuie sa fie un amestec de carnaciori de casa, muschiulet de porc si ceafa. Se adauga slaninuta afumata, apoi toata minunea se tranteste in ceaun, unde, la foc domol sfaraie vreme de juma' de ceas in untura de casa. Cand carnea e facuta ( patrunsa, dar nu uscata) se scoate, se scurge de untura si se mai pune la foc cam 10 minute cu un pahar de vin rosu, sare, piper, dafin si alte arome, dupa placul gurmandului! In untura scursa se fac ochiurile care vor pluti de fericire cand sunt gata, in timp ce mamaliguta, nici prea prea, nici foarte - foarte scoate aburi ca o locomotiva! Iute luam o farfurie intinsa, de lut sau lemn si asezam dupa pofta inimii din toate cele pregatite, iar la final, ca sa nu spuna careva ca lipseste ceva, mai radem deasupra si niste cas usor sarat !
    Scoateti din izvor ulciorul cu vin rece si... Doamne, multumim pentru bucate!

    Recomand ca acest fel de mancare sa nu fie servita decat de 2 ori pe an! :)))))
    Riscati sa deveniti ca un poloboc de gras! In restul zilelor puteti manca din amintiri! :))))

    VV...........nicidecum o " balorina "...

    RépondreSupprimer

  10. PRAJITURA DE SEZON! :))

    Nici o zi fara .... bunatati facute in casa!

    Ingrediente:
    6 oua
    275 gr faina
    275 gr zahar
    2 linguri zahar vanilat
    5 linguri apa clocotita
    1 plic zahar vanilat
    300 gr capsuni ( prune sau visine)
    ETAPE:
    Separam albusurile de galbenusuri.
    Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin crema
    Se adauga, pe rand, 5 linguri de apa clocotita(eu o fierb, nu folosesc apa direct de la robinet), se mixeaza dupa fiecare lingura adaugata
    Adaugam toata faina si mixam!
    Ca sa va iasa crescuta foarte frumos(avand in vedere ca nu are praf de copt)trebuie sa va asigurati de 3 lucruri:galbenusurile foarte bine frecate cu zaharul(cam 10 minute),albusurile batute super (se bat bine ,se adauga 2 linguri zahar pudra si iar se bat vreo 5 minute) apoi - atentie - cand incorporati albusurile, amerstecam de jos in sus si-ntr-o singura directie...si iese siguuur!!!
    Bagam in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30 minute(in primele 15 minute nu deschidem cuptorul)
    La final ..zahar vanilat si pofta sa aaveti! :))))

    ..................

    VV.....nici prea-prea....nici foarte-foarte...

    RépondreSupprimer
  11. Daca-i luni ....sa inceapa veselia

    Mititeii lui Pastorel

    Reteta apărută în Glasul Patriei din 20 decembrie 1962, și e de găsit la paginile 271-272 din De Re Culinaria, ediția din 1977.
    Așadar:

    Carne de vită de la ceafă sau de la coadă, sau pulpa – capacul. La 1 kg de carne, ¼ seu gros și curățat de piele. Carnea, împreună cu seul, se trece de două ori prin mașina de tocat. Se adaugă în carne miez de franzelă (de mărimea unei lămâi), muiat în mujdei de usturoi, sare, o linguriță de mirodenii: enibahar, chimen (dacă vrei), piper și o jumătate linguriță bicarbonat. Frămânți, până se face o pastă omogenă. Uzi cu apă un fund de lemn și palmele. Sucești câte o bucată pe masă până obții forma cilindrică știută. Tai în bucăți potrivite și-i așezi umezi pe-o farfurie. Îi pui la rece câteva ore. Pui grătarul încins, pe care ai așezat un rând de mititei, la foc moale. Cât stau la foc, îi învârtești mereu, până se întăresc. După ce s-au prăjit o serie, se servesc în vas acoperit și încălzit (altfel se sleiesc din cauza seului). În timp ce se consumă o serie, se pune la foc seria următoare. Prăjirea trebuie să se facă încet, ca să nu se pripească la exterior, rămânând cruzi la mijloc.

    O rețetă de mititei, e drept, nițel cam neglijentă (dar să nu uităm, în acel moment Păstorel de-abia ieșise din pușcăriile comuniste și acceptase, cu greu, să scrie pentru Glasul Patriei). Interesantă e ideea cu pâinea, de reținut lipsa cimbrului (un lapsus, totuși, aș crede) și o bună subliniere a importanței pe care o are tăria focului. Pentru că, într-adevăr, micii trebuie să fie bine rumeniți în afară și mustoși înăuntru, însă e foarte important să fie pătrunși.

    Dar, în primul rând, trebuie reținut de aici principalul secret: seul de vită. Aici e taina, nu carnea (sau proporțiile dintre vită, porc etc.) e problema, ci grăsimea. Dacă e de porc, s-a terminat...

    .............................

    ...sa mananci sa nu mai mori

    RépondreSupprimer
  12. Azi e Marti ,

    deci ...e rost de Galiano

    http://www.youtube.com/watch?v=mAhebGhFCzc

    Richard Galliano Septet -- Piazzolla Forever -- En Concert.

    ..................

    VV ... care se incarca de/cu frumos

    RépondreSupprimer
  13. Salut VV,
    Vad ca esti pusa pe gatit! Ceva mai leger, de vara, nu ai? ca daca ma iau dupa retetele tale..... ajung la categoria grea!
    Uite o reteta usoara, de vara: una mozzarella de 250 de grame ( atat cantareste pachetul standard), o rosie mai babana (aici sunt unele care se numesc "coeur de boeuf" si care au un gust foarte bun), o jumatate de castravete ( din ala lung), un avocat, sare, ulei de masline ( sau "de noix, noisette" etc, ceva cu un gust sympa) si putina energie.
    Tai totul in felii si le asezi pe un platou: una de un tip, una de alt tip si tot asa, pana termini ingredientele. Se adauga sare, eventual putin piper daca va place ( eu pun un amestec numit " 5 baies", ceva mai putin iute decat piperul simplu), se adauga " un filet d'huile" ( de care ati decis sa folositi) si se mananca imediat. Dupa gust poti sa mai adaugi si alte chestii gen "tomates sechees", ardei copti sau chiar unul-doua oua fierte sau "eufs de cailles" pentru cei din zona. Daca o faceti "super-combinata" nici nu e cazul sa mai pregatiti alt fel pentru masa respectiva, este destul de satioasa (ma rog, depinde si de apetitul celor pe care ii aveti la masa si de cate persoane sunt).
    PS Chestie importanta: inainte de casapire, mozzarella se pune pe niste servetele absorbante( chiar poti sa o infasori in servetele) ca sa nu lase zeama in salata finala.
    Imi pare rau ca nu am facut o photo salatei respective (am propusa-o in seara asta ca "entre" si nu a mai ramas nimic din ea); data viitoare...

    RépondreSupprimer
  14. America a insemnat pentru mine, pe langa altele , un prilej de a gusta " chestii " pe care in Romania nu multi au auzit.

    GUACAMOLE
    - o specialitate mexicana bogata in vitamine.

    Ce iti trebuie

    - 2 avocado

    - 1 buc. lime

    - 1 legatura patrunjel

    - 2 fire ceapa verde

    - 7 rosii cherry

    -50 ml ulei de masline

    -sare, piper, 1 catel de usturoi

    Plan de lucru:

    - se spala si apoi se taie avocado in jurul samburelui. Prin rotire, se desprind usor cele 2 jumatati . Infigem lama unui cutit in samburele de avocado, rotim si desprindem .

    - portionam interiorul de avocado si scoatem pulpa cu ajutorul unei lingurite

    - Tocam marunt rosiile, ceapa verde, patrunjelul si avocado.

    -Amestecam toate ingredientele , adaugam zeama de la o bucata lime , turnam uleiul si condimentam dupa gust

    - Pofta buna! Se serveste cu Tacos

    Timp de preparare: 20 de minute

    RépondreSupprimer
  15. Erata ..

    ......despre care in Romania , nu multi au auzit .

    VV...blonda


    .............................................................

    Daca e joi ....e Taboule ( salata de patrunjel )


    Bun, ingredientele pentru taboule aşadar


    - 6 legături de pătrunjel medii sau 4 mari
    - 1 legătură de mentă
    - 6 roşii micuţe (5-600g)
    - 1 ceapă roşie mare sau două mai mici ( fiind sezon , merge 1 leg. ceapa verde)
    - jumătate de cană de bulgur ( un soi de taratze - John le punea in aluat cand facea paine ... John = gazda mea din SUA )
    zeama de la două lămâi
    - 6 linguri de ulei de măsline
    - sare
    - piper

    Pentru început trebuie să lăsăm bulgur-ul la înmuiat, deci e bine să ne apucăm cu vreo două ore înainte...( eu , acasa triplez cantitatile din cauza de " famelie mare " )

    Bun, deci purcedem la a tăia roşiile mărunt (cubuleţe) adunând şi toată zeama şi depozitând totul într-un castron. Adăugăm bulgur-ul, amestecăm bine, acoperim castronul cu folie alimentară şi apoi îl trimitem în frigider pentru o oră – două.

    După ce timpul a trecut, scoatem castronul din frigider, mai amestecăm în el o dată şi adăugăm pătrunjelul şi menta tocate mărunt şi ceapa tocată cubuleţe. Amestecăm bine.

    Separat, într-un castronel, amestecăm zeama de la cele două lămâi cu uleiul de măsline, jumătate de linguriţă de sare şi un praf de piper. Cu acest amestec stropim salata şi mai amestecăm o dată. Acoperim şi o lăsăm la odihnit în frigider pentru cel puţin 15 minute.

    Se serveşte cu pita arăbească .

    Să aveţi poftă!

    p.s Multumesc Edrina pentru atentionarea vizavi de mancarea din Americhia .
    Se zice ca frica pazeste pepenii asa incat ....am dat copanelele si coastele pe " chelcheshosuri " d'astea .....si pastrez obiceiul si acasa la mine

    .................

    VV ..... cu sortz pe care scrie "J'aime Paris "

    RépondreSupprimer


  16. Sarmalute cu quinoa, mei si multa verdeata


    O reteta ce o sa va convinga cu siguranta prin simplitatea si versatilitatea ei.

    In aceasta perioada imi place sa folosesc cat mai multe frunze verzi din padure pentru ca, dintre toate vegetalele la care avem acum acces, ele sunt de departe cele mai nutritive, intrucat cresc in solul cel mai bogat in minerale. Consumand frunzoase, ajutam ficatul sa se detoxifieze si aducem in organism minerale dupa care acesta tanjeste. La noi in familie nu este zi in care sa nu mancam salata de untisor, il adaugam si la ciorbe, mai facem pilafuri cu stevie, mancarici cu urzici. Doar untisorul il consumam si crud, restul frunzelor le mancam doar gatite. Quinoa si/sau meiul sunt alternative binevenite, insa sigur ca pot fi inlocuite cu orez brun lasat la hidratat macar 7 ore.

    Ingrediente pentru cca 30 de sarmalute (depinde de marime):
    - 1 cana de quinoa fiarta
    - 1 cana de mei fiert (puteti folosi doar mei sau doar quinoa);
    - 4-5 cepe medii(chiar si mai mult);
    - 1 legatura mica de marar;
    - 2-3 catei de usturoi;
    - 1 morcov maricel;
    - 1 radacina de telina maricica;
    - 2-3 legaturi de untisor tocat (sau urzici tocate);
    - o mana de fulgi de ardei deshidratati (puteti folosi si suc de gogosari);
    - piper, sare, putina boia;
    - cateva linguri de ulei de masline sau de cocos (daca tineti post) sau untura (preferata mea la aceasta reteta);
    - frunze de varza murata si/sau frunze mai mari de stevie.

    Preparare:
    Daca aveti robot de bucatarie veti economisi mult timp, insa puteti toca ceapa si usturoiul marunt si cu un cutit, iar morcovul si telina pot fi date pe razatoare. Eu am folosit robotul, in care am maruntit intai ceapa si usturoiul impreuna, apoi le-am dat deoparte. Am pus apoi in robot morcovul, telina, mararul si le-am maruntit bine si pe acestea.
    Uleiul il incalziti usor intr-o tigaie (in niciun caz nu trebuie sa sfaraie uleiul sau sa iasa fum), se adauga ceapa, usturoiul si condimentele si se amesteca putin pana devin transparente. Se adauga apoi restul ingredientelor, mai putin meiul si quinoa, care vor astepta alaturi intr-un castron. Puneti ingredientele din tigaie peste pseudocereale, amestecati bine si ati obtinut compozita pentru sarmale.
    Luati apoi cate o frunza de varza/stevie, puneti cam o lingurita cu varf (sau mai mult) de compozitie pe fiecare frunza, impachetati si puneti intr-o oala. Cand ati terminat de impachetat adaugati 1-2 cani de apa in oala. Eu pun mereu apa la ochi- sarmalele nu trebuie sa fie acoperite cu apa, mai degraba mai adaugati apa calduta pe parcurs.
    Imi place sa adaug la fiert pe langa apa, putin bors, suc de rosii si dafin.
    Dati oala in cuptorul incins dinainte la 175 de grade Celsiul si lasati cca o ora.



    Pofta buna!

    RépondreSupprimer
  17. E duminica dupamasa..........sta sa inceapa furtuna ... vreme de visare ........
    Haidem la primblare...la New York in acorduri Gershwin , ca tot sunt Zilele muzicii Romano-Americane , la Sibiu

    http://www.youtube.com/watch?v=OSq_nwoG43s

    VV.............preumblareatza...sau primbalitoare

    RépondreSupprimer